Ministarstvo reagovalo na osude iz Hrvatske: I oni sami osuđuju genocid, neupitna je činjenica da su se zločini dešavali pod komandom NDH koja se ne može dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom!

0

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore odgovorilo je na notu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u vezi sa usvajanjem Rezolucije genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthausen.

“U noti se, navodi da Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje što Hrvatska namjeru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države”, naveli su iz MSP u reagovanju objavljenom na sajtu Vlade CG.

“U odgovoru se ponovo ukazuje da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom, koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja. Takođe, ističe se da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da je Crna Gora iskreno zahvalna Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima”, dodaju iz resora Filipa Ivanovića.

Crna Gora je, prema njihovim riječima, posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa.

“U odgovoru je ponovljen više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila”, kazali su iz MSP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.