Ministarstvo prosvjete uplatilo FCJK januarsku ratu od preko 15 hiljada evra

0

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta uoči najavljenoga skupštinskog odbora za prosvjetu, nauku i kulturu, na koji je pored predstavnika FCJK pozvana i ministrica Vesna Bratić, uplatilo je Fakultetu ratu za januar u iznosu od 15.335,01 evra.

“Nema sumnje da su se na taj čin odlučili upravo zbog poziva na današnji skupštinski odbor te zbog sve većega pritiska javnosti koja je osujetila namjeru Vesne Bratić da blokira a zatim i ugasi Fakultet za crnogorski jezik i književnost”, navode iz FCJK.

Kako su istakli, uplatom januarske rate MPNKS javno je pokazalo da je svjesno kršilo zakon o budžetu, kao što ga i dalje krši neuplaćivanjem februarske i martovske rate.

“Potvrdilo je time još jednom svoj odnos prema FCJK”, ističu u ovoj obrazovnoj instituciji.

Zahvaljuju svim građanima i firmama koji su svojim donacijama pomogli FCJK u svjesno izazvanoj finansijskoj blokadi.

“Ni ovoga puta, da bismo izbjegli mogući revanšizam vlasti prema građanima, nećemo navoditi imena pojedinaca koji su donirali novac Fakultetu. U međuvremenu su još tri firme uplatile novac, i to Mondo Verde (300 eura), Krivokapić Invest (300 eura) i Crnogorski pršut (1.500 evra)”, navode.

Fakultetu je, kažu, ukupno uplaćeno 14.068,50 evra donacija.

“U teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi i Crna Gora i njeni građani ta je pomoć poštovanja vrijedna. Zahvaljujući na materijalnoj podršci, pozivamo sve građane i firme da obustave dalje donacije jer je MPNKS uplatilo januarsku ratu”, saopšteno je iz Fakulteta.

Na kraju postavljaju pitanje resornome ministarstvu.

“Budući da je honorarni ekspert za kulturu, koji se s bande bavi i resorom prosvjete, isticao da MPNKS ne može Fakultetu uplatiti sredstva jer još uvijek nije usvojen budžet za 2021. godinu, znači li to da je to ministarstvo preko svoga eksperta svjesno obmanjivalo i dezinformisalo javnost ili je pak ministarstvo ovu januarsku ratu uplatilo suprotno proceduri koju je javno obrazlagao ekspert? Kako god, pozivamo MPNKS i ministricu Vesnu Bratić da u skladu sa zakonskim obavezama izmiri preostale obaveze i okane se namjere gašenja FCJK. Smrt fašizmu! Sloboda jeziku”, poručuje FCKJ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.