Ministarstvo poljoprivrede: Sazvan hitan sastanak povodom aktuelnog problema krivolova

0

Povodom aktuelnog problema krivolova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima, državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić i načelnikom Direkcije za lovstvo Milošem Jankovićem, sazvao je hitni sastanak.

Sastanku su prisustvovali  predsjednik Nikola Marković, predstavnik Nacionalne asocijacije lovaca, prof.dr Milić Čurović sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Nataša Kovačević iz NVO „Green Home“, Ksenija Medenica i Perović Aleksandar iz „Centra za zaštitu i proučavanje ptica“, Jelena Marković Galić iz NVO „Parkovi Dinarida“, Marina Radović sa UCG, Stefan Ralević iz NVO „Wild Life Montenegro“, Belma Šestović iz „Nacionalnih parkova CG“ i prof. dr  Duško Ćirović iz Beograda.

Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se juče desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima.

Takođe, u jučerašnjem danu ubijena je i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a  zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore.

Između Ministarstva, nacionalnih organizacija, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana konstatovano je da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

Prvi potez će biti  pokušaj spašavanja mečića. Akcija će biti sprovedena u toku sutrašnjeg dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju  pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini.

Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

Dogovoreno je da se krene sa sistematskim rješavanjem problema, kroz analizu i primjenu  zakona, u cilju iznalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi.

Ministar je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran.  Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima  posebne namjene i dr.

Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.