Ministarstvo javne uprave analiziralo ranjivost informacionih sistema: Zbog sajber-prijetnji 56 upozorenja

0

U okviru kontinuiranih analiza ranjivosti informacionih sistema i portala, identifikovano je i izolovano 87 računara i izdato je 56 upozorenja vezanih za identifikovane prijetnje, objavilo je Ministarstvo javne uprave (MJU). U informaciji o presjeku zatečenog stanja na dan 31. oktobar i prioritetnih obaveza iz nadležnosti MJU, navodi se da je u toku ove godine, u okviru monitoringa, identifikovano i izolovano 87 računara, kao i upućena obavještenja nadležnim institucijama, te preduzete aktivnosti na uklanjanju ranjivosti.

U informaciji dostavljenoj Vladi navodi se da se u tekućoj godini intenzivno radilo na pripremi predloga novog zakona o informacionoj bezbjednosti, koji je upućen Evropskoj komisiji na mišljenje.

– Aktivna mrežna oprema je zamijenjena u ukupno sedam državnih institucija, od kojih se većina nalazila na kritičnim čvorištima mreže i to u: Vladi Crne Gore, Skupštini Crne Gore, Ministarstvu finansija, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu prosvjete, instituciji Predsjednika Crne Gore i Upravi za ljudske resurse – navodi se u informaciji.

MJU, kako se konstatuje, u kontinuitetu nabavlja komunikacione linkove i internet servise za državne organe i organe državne uprave.

– U ovom momentu, telekomunikacioni linkovi su obezbijeđeni za ukupno 549 lokacija, od čega: internet servisi – 36 lokacija, za potrebe 18 institucija, mjesni i međumjesni linkovi – 100 lokacija, za potrebe 15 institucija, optički linkovi – 90 lokacija, za potrebe 33 institucije, MPLS linkovi – 323 lokacije, za potrebe 46 institucija – navode iz MJU.

U tom dokumentu se navodi da uz činjenicu da je prethodno navedena organizacija upotrebe serverskih i mrežnih resursa, sa operativnog i bezbjednosnog aspekta, najracionalniji način upotrebe, treba uzeti u obzir i da on donosi smanjenje drugih troškova za državne institucije.

– Ovi troškovi se odnose na održavanje opreme, koji se nerijetko kreću od 10 do15 odsto od vrijednosti same opreme, na godišnjem nivou. Ujedno, ukupne uštede u odnosu na korišćenje centralizovanog načina čuvanja podataka i smještanja informacionih sistema okvirno iznosi 700.000 eura samo za nabavku opreme, a ukoliko bi tome dodali i pružanje usluga upotrebom softverskih alata za sajber-bezbjednost i usluge održavanja opreme, platformi i alata, ova cifra bi, aproksimativno, iznosila i do 1,5 miliona eura – konstatovali su u MJU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.