Ministarka Vujović se divi manipulatorima iz Raskrinkavanja i DFC-a, tvrdi da daju nezamjenjiv doprinos provjeri činjenica

0

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović poručila je da danas, 2. aprila, na Međunarodni dan provjere informacija, obilježavamo ključnu ulogu provjere činjenica u vremenu ubrzane digitalne transforamcije.

„Ministarstvo kulture i medija pripremom Zakona o medijima i realizacijom Akcionog plana Medijske strategije daje ključni doprinos u adresiranju izazova koje lažne vijesti mogu da izazovu, kroz afirmaciju samoregulacije i smanjenju štetnosti njihovog uticaja kroz jačanje medijske pismenosti građana“, izjavila je Vujović.

Prema njenim riječima, „među građanima Crne Gore postoji skoro apsolutna saglasnost (92%) da je medijska pismenost od velike važnosti. Međutim, 62% ispitanika ocjenjuje medijsku pismenost građana Crne Gore kao lošu“.

„Ovo nam daje prostor da sporovođenjem konkretnih aktivnosti kao štu su formiranje Mreže za borbu protiv dezinformacija, zajedno sa partnerima sa Univerziteta Crne Gore, civilnog i međunarodnog sektora, uradimo mnogo. Mreža će na dnevnom nivou ukazivati na dezinformacije i govor mržnje, učiniti javnim adrese sa kojih se one šire, bilo da su to mediji ili profili i stranice na društvenim mrežama, da ondje gdje je to potrebno odmah upozna tužilaštvo radi procesuiranja onih koji šire dezinformacije ili govor mržnje, ali i da dugoročno priprema predloge politika za borbu protiv dezinformacija i govora mržnje“, izjavila je Vujović.

Naglasila je da koristi današnji povod da „ukaže na važnost i nezamjenjiv doprinos koje Fact Check-ing organizacije imaju, kao što su i Raskrinkavanje i DFC.“

„Pozivam sve medijske profesionalce i širu javnost da se pridruže borbi protiv dezinformacija. Provjeravajte, edukujte se i dijelite istinu. Moramo zajedno ojačati naše građane da prepoznaju lažne vijesti, i to ne samo one očigledno lažne vijesti koje mediji kreiraju povodom 1. aprila“, izjavila je Vujović.

Ona se zatim osvrnula na jučerašnju laž iz kuhinje „Vijesti“.

„Jučerašnji primjer teksta nastalog povodom prvoaprilske šale, objavljenog na jednom crnogorskom portalu, pokazao nam je brzinu, doseg i uticaj koje lažne vijesti, ukoliko se ne provjere, mogu da preizvedu, poručila je ministarka Vujović. U eri brzog širenja informacija, važnije je nego ikad razvijati svijest o važnosti tačnosti i pouzdanosti onoga što čitamo. Lažne vijesti ne poznaju granice – mogu uticati na javno mnijenje, zdravlje i temelje našeg društva. Zajedno možemo izgraditi društvo otporno na dezinformacije i osigurati integritet medijskog prostora u Crnoj Gori“, istakla je Vujović.

Međunarodni dan provjere činjenica obilježava se svake godine 2. aprila. Ovaj dan je posvećen promociji provjere činjenica i kritičkog mišljenja širom svijeta.

„Izbor 2. aprila je namjeran, nakon Dana šale (1. aprila), dana poznatog po šalama i izmišljotinama. Ova suprotnost ističe važnost razlikovanja istine od fikcije, posebno u našem trenutnom dobu, gdje lažne informacije mogu imati značajan uticaj na javno mnijenje, zdravlje i demokratiju“, zaključila je Vujović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.