Ministarka Šćepanović sjutra na Eureka ministarskoj konferenciji

0

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, na poziv ministarke nauke, tehnologije i visokog obrazovanja Portugalije Elvire Fortunato, učestvovaće na Eureka ministarskoj konferenciji koja će se održati u srijedu 22. juna u Estorilu, blizu Lisabona.

Crna Gora ima status punopravne članice Eureka mreže od juna 2012. godine. U pitanju je program za finansiranje tržišno orjentisanih projekata istraživanja i razvoja sa ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima  i univerzitetima.

Na Konferenciji će akcenat biti na usvajanju novog dokumenta kojim bi se po prvi put omogućilo punopravno članstvo u Eureci zemljama koje nijesu dio Evrope, te će se potpisati dugo razmatrani Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom čiji se sadržaj, između ostaloga, tiče  pristupa finansijama i umrežavanju.

Ministarska konferencija se održava u okviru GLOBALNI INOVACIONI SAMIT 2022 (GIS) – događaja koji okuplja svjetske lidere, donosioce odluka, kompanije i ključne istraživačke organizacije kako bi se osvrnuli na najhitnije izazove svijeta koji se svakodnevno mijenja.

Ove godine fokus GIS-a je stavljen na tri oblasti: Tehnologiji za zelenu ekonomiju, Digitalizaciji i Kreiranju strategija i programskih politika. Tokom Samita diskutovaće se o globalnim problemima kao što su sadašnji i budući ekološki i zdravstveni izazovi, kako smanjiti nejednakost i doprinijeti održivom i dugoročnom ekonomskom i inkluzivnom rastu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.