Ministar Mali objavio sjajne vesti, počinje isplata trećeg paketa državne pomoći: Novac sjutra na računima građana

0

Isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći, počinje sjutra, a za nju se, kako kaže ministar finansija Siniša Mali prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sjutra ćemo na namjenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara, navodi Mali.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima dio trećeg paketa pomoći i da je prijava za ovu pomoć završena. Prema njegovim riječima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigle prijave a prevoznicima koji su se prijavili će do kraja aprila biti isplaćeno po 600 evra pomoći po svakom autobusu. Do kraja ovog mjeseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje a prijave se trenutno analiziraju.

Siniša Mali kaže da su usvojeni svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći. Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmjerena ka onima koje je još više pogodila pandemija korona virusa.

Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoljetnim građanima Srbije a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra, kaže Mali.

Poseban program u trećem paketu je usmjeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a Siniša Mali kaže da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći. Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lani imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade, navodi on.

Dodaje da je za očekivati da uz ove mjere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gdje je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vrijeme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.