Milović o Jasenovcu: Bolna tema koju treba osuditi, ali to narušava odnose sa Hrvatskom koja nam je iskreni prijatelj

0

Odlazeći ministar pravde Andrej Milović komentarisao je aktuelnu situaciju povodom Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i kazao da Jasenovac, kao simbol stradanja i trauma iz Drugog svjetskog rata, predstavlja bolnu temu za sve narode bivše Jugoslavije.

„I za Srbe, i za Hrvate, i za Jevreje, Rome i sve ostale. Ono što je najvažnije jeste da se Republika Hrvatska pravilno odnosi prema tom pitanju, a to znači osuda politike tadašnje NDH i cijelog tog naslijeđa. To je ključno. Drugi, ali ne manje bitan aspekt: Hrvatska je izrazito važan saveznik Crne Gore i ključan partner na njenom putu ka Evropskoj uniji. To je zemlja koja je iskreni prijatelj Crne Gore, zemlja koja nam je do sada zaista mnogo pomogla na evropskom putu, o čemu smo ranije govorili. Usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore može narušiti dobre bilateralne odnose i izazvati diplomatske tenzije. Da li je to interes Crne Gore? Ja sam siguran da nije“, kazao je Milović

Zbog svega navedenog, njegovo mišljenje jeste da ova rezolucija ne bi trebalo da se razmatra u Skupštini Crne Gore, iz razloga što Skupština Crne Gore nije adekvatan forum za donošenje odluka o tako osjetljivim i kompleksnim istorijskim pitanjima. On je ovo kazao za Avaz uoči glasanja u Skupštini Crne Gore.

„Ovakve teme bi trebalo da budu predmeti regionalnih i međunarodnih foruma koji se bave pitanjima istorijske pravde i pomirenja. Ukoliko to ipak bude slučaj, to će biti isključivo na štetu Crne Gore, a bez ikakve koristi za region, porodice žrtava, pomirenje i dobrosusjedske odnose. Dakle, bit će to primjer štetnog kompromisa čiji je karakter isključio politikantski, utemeljen na banalnim dnevnopolitičkim interesima“, kazao je Milović.

Na pitanje o glasanju u UN-u za Rezoluciju o Srebrenici, Milović tvrdi da se Crna Gora po pitanju „veoma bolne teme genocida* u Srebrenici“ jasno odredila 2009. i 2021. godine usvajajući skupštinske rezolucije, a to su prije toga uradili i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

„Zbog toga se niti jednog trenutka nije postavljalo pitanje da li će Crna Gora podržati Rezoluciju u UN-u. Međutim, zbog dodatnog razjašnjenja i u cilju podizanja međusobnog povjerenja, Vlada je odlučila da amandmanski djeluje u cilju da se i u tekstu Rezolucije jasno kaže da nijedan narod nije i ne može biti nazvan genocidnim. Genocidni narodi ne postoje, postoje konkretni zločinci koji imaju ime i prezime i koji nose veoma konkretnu odgovornost za počinjena zlodjela. Međutim, i ta tema je po ko zna koji put zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe. A to nije ni dobar ni mudar, a ni iskren put. Nama na Balkanu, na postjugoslavenskom prostoru, treba mnogo više mudrih, dobronamjernih i pomiriteljskih politika. Treba nam mnogo više razumijevanja, tolerancije i međusobnog povjerenja. Treba nam da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, ili kako je nerijetko bilo – jedni uprkos drugima“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.