Milova Kancelarija: Klap napisao test sakupljajući neprovjerene glasine sa google pretraživača i korišćenjem tračeva koje je usput pokupio

0

Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića uputila je reagovanje redakciji „London Review of Books“, autora Aleksandra Klapa, povodom teksta “Rip their skin off”, koji je u Crnoj Gori prenijet pod naslovom “Oderite ih”.

U reagovanju piše da tekst „obiluje neistinama i pogrešnim interpretacijama događaja, tendenciozno stavljenim u zlonamjeran kontekst, čime je nanijeta šteta ugledu Crne Gore i njenom bivšem predsjedniku, Milu Đukanoviću“.

„Autor spornog teksta Aleksandar Klap imao je priliku da sve glasine i špekulacije na kojima je bazirao svoj tekst provjeri u direktnom kontaktu sa bivšim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, ali on to nije učinio, jer ga očigledno činjenice nijesu nikad ni interesovale. Autor teksta pokazuje začuđujuće nepoznavanje materije o kojoj piše, kontekstu u kojem su se dešavali pojedini događaji koje navodi kao i reputaciji svjedoka koje citira i sugeriše čitaocima da se radi o kredibilnom izvoru. Tako je, na pimjer, za Aleksandra Klapa, kredibilan svjedok osoba koju u tekstu naziva bosansko-srpski oficir, iako je opšte poznato da se radi o licu koje se godinama sveti bivšem predsjedniku Đukanoviću, jer je 2005. uhapšen u Crnoj Gori i izručen Bosni i Hercegovini po potjernici zbog optužbi za prevaru i pronevjeru“, piše u reagovanju, u kojem se dalje navodi:

„Da je gospodin Klap zaista želio da napiše tekst koji se bazira na činjenicama, a ne štivo puno falsifikata, znao bi da je pomenuta osoba od strane State Departmenta proglašena za glavnog izvora finansiranje Radovana Karadžića, da je bio jedan od najbližih saradnika ratnih zločinaca osuđenih u Hagu i da se poslednjih desetak godina bavi iznošenjem neistina o Crnoj Gori i gospodinu Đukanoviću, po instrukcijama obavještajnih službi Srbije sa kojom ima čvrste veze. Ovo je samo jedan detalj koji svjedoči o površnosti i nezainteresovanosti Aleksandra Klapa da tekst o Crnoj Gori napiše koristeći relevantne činjenice, već je pribjegao lakšem, ali mnogo nepouzdanijem metodu sakupljanja neprovjerenih glasina sa google pretraživača, i korišćenjem tračeva koje je usput pokupio. Nepouzdani izvori gospodina Klapa nisu jedini uzrok brojnih falsifikata u tekstu koji je napisao“, navodi se u reagovanju.

Jasno je, kako su naveli, da je taj novinar od početka imao namjeru da objavi propagandni tekst koji će kriminalizovati Crnu Goru i njenog dugogodišnjeg predsjednika.

„Aleksandar Klap je slagao šta su teme njegovog interesovanja. Naime, u zahtjevu za intervju naveo je veoma precizne teme, koje nije ni dotakao u svom tekstu. Napominjemo da gospodin Klap nije morao da se služi prevarnim metodama da bi intervjuisao gospodina Đukanovića i napisao tekst koji je objavio u ‘London review of Books’. Takav pristup novinarstvu je neetičan i neprofesionalan. Aleksandar Klap je imao mogućnost da sa gospodinom Đukanovićem razgovara i o temi koja ga je očigledno jedino interesovala – ali nije“, piše u reagovanju Đulanovićeve Kancelarije, pa nastavlja:

„Da je gospodin Klap htio da se bavi profesionalnim novinarstvom, a ne propagandom i obmanom, mogao je da pita gospodina Đukanovića sve što je htio i vjerujemo da bi veći dio bar faktografskih grešaka bio izbjegnut. Pokušaj freelance novinara Aleksandra Klapa da kreira krimi političku priču o Crnoj Gori, i tako je učini atraktivnom za izdavača, možda je uspjeh za njega ,ali neuspjeh za profesionalno novinarstvo“, piše u saopštenju.

Poručuju da Crna Gora „nije poligon za mafiju, kako je autor u tekstu predstavlja, već se radi o državi koja je obnovila svoju nezavisnost 2006. godine, postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji 2010, članica NATO saveza 2017. i sve procese demokratskog razvoja prolazila poštujući stroge kriterijume i standarde koji su joj bili postavljeni od strane međunarodne zajednice.“

„Crna Gora je do 2020. godine bila prepoznata kao najuspješnija evropska priča, po mišljenju međunarodnih partnera i najnapredniji kandidat za članstvo u EU. Istovremeno, u tom periodu ostvarila je najdinamičniji prosperitet kako u pogledu priliva stranih direktnih investicija kredibilnih partnera, tako i na planu učvršćivanja poštovanja prema tekovinama evroatlantskog partnerstva i razvoja demokratskog društva. Sve ovo ostvareno je u periodu kada je Đukanovic bio jedan od nosilaca drzavne politike“, navodi se u reagovanju, te zaključuje:

„Ovim putem izražavamo žaljenje da je jedan medij poput ‘London Review of Books’ doveo u zabludu čitaoce, plasirajući tekst gospodina Aleksandra Klapa. Vjerujemo da uredništvo ‘London Review of Books’ nije znalo za obmanu autora teksta ‘Rip their skin of’ i falsifikate koji su plasirani. U tom smislu, kako bismo makar malo umanjili štetu koju je ovaj tekst nanio ugledu Crne Gore i njenom bivšem predsjedniku, ali i profesionalnom novinarstvu, zahtijevamo od vas da u cjelosti objavite naše reagovanje“, zaključeno je iz Kancelarije Mila Đukanovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.