Milošević upitao VDT: Ako nijeste nadležni, zašto ste predmet držali sedam mjeseci u fioci?

0

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević poručio je da navodi koje je iznio u vezi sa pronevjerama donacije EU za nabavku opreme za nadzor morske granice, nije pritisak na rad i neutralnost tužilaštva ali, kako kaže, javnost zaslužuje da zna šta se i kako radilo.

On je odgovorio na reagovanje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje je navelo da je Milošević iznio netačne navode “da tužilaštvo nije preduzelo ni jednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita”.

Milošević kaže da je na press konferenciji naveo da je u toku utvrđivanja nepravilnosti došao do saznanja da je u vezi sa navedenim formiran predmet u Višem državnom tužliaštvu.

Milošević takođe navodi da je bio u saznanju da je službeniku Uprave policije dat mito, u vezi sa čim je upoznat postupajući Viši državni tužilac.

“S obzirom na to da se radi o djelu iz stvarne nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva, postupajući viši državni tužilac je bio u obavezi bez odlaganja upoznati ODT, koje je dalje bilo u obavezi da postupi po navedenom obavještenju”, kazao je Milošević.

Dodaje da je Više državno tužilaštvo saslušalo službenika Uprave policije, kome je dat mito, tako da su netačni navodi da do danas nijesu imali informaciju da je počinjeno navedeno krivično djelo.

“S toga, navodi koje sam iznio da je Više državno tužilaštvo držalo u fioci predmet više od sedam mjeseci su tačni. VDT ga je tek nakon tog perioda proslijedilo Osnovnom državnom tužilaštvu, ne navodeći detalje koji se odnose na krivično djelo davanje mita”, navodi Milošević.

Milošević je kazao da postupajući VDT nije preduzela sve radnje iz svoje nadležnosti, niti blagovremeno, jer joj je dužnost bila da odmah obavijesti ODT, iako je prikupila obavještenje od službenika Uprave policije kome je dat mito, što se u skladu sa važećim ZKP-om, kako navodi Milošević, može koristiti kao dokaz.

On je ocijenio da je najbolji pokazatelj stanja taj da se trenutno tri tužilaštva bave predmetom u vezi sa pronevjerom – SDT, VDT i ODT.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.