Miloš Vučević: U zavjeri protiv Vučića i neki ministri iz SNS-a

3

Siguran sam da su se ljudi iz SNS za koje sam rekao da misle da su jači od predsjednika Aleksandra Vučića i sami prepoznali.

Čekam da se pogledamo u oči na sjednici najviših stranačkih organa, pa da vidimo ko je ko, i ko to misli da može biti jači od predsjednika Vučića. Znate, predsjednikov rejting je toliko visok, a posebno povjerenje koje građani imaju u njega, da čak ni hipotetički nema smisla da pričamo da neko može da ga ugrozi. Postoji samo jedan način, a to je i najviše šokiralo sve ljude u Srbiji. I svi očekujemo odgovore, i završetak istrage o pokušaju ubistva, prisluškivanja i praćenja predsjednika Vučića i njegove porodice.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, poručuje potpredsjednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji vjeruje da će se ubrzo saznati i istina, i imena odgovornih. Dodaje i da razumije što ih javnost već danima traži među imenima o kojima pišu mediji.

Na šta i na koga konkretno mislite kada kažete da postoji klika u stranci koja je vjerovatno preuzela dio kontrole državnog sistema? Među njima ima i ministara?

– Ima. I ministara, i direktora, i drugih stranačkih funkcionera. Na sreću, samo su pokušali da preuzmu dio države. Nije Srbija igračka, niti nečija privatna prćija. I niko od njih nije bogomdan, već su do svih tih položaja došli isključivo zahvaljujući SNS, koja uživa istorijsko povjerenje građana. I uvijek smo govorili da sa tim nema kockanja. I zato oni koji su prokockali povjerenje građana, koji su radili za sebe a protiv države, koji su kombinovali, otimali, šurovali sa kriminalcima, pa se i preigrali u svemu tome, moraju da odgovaraju. I odgovaraće!

Ima li objektivne odgovornosti Nebojše Stefanovića za stvaranje paralelne strukture u MUP, ali i stranci?

– To je pitanje za tužilaštvo i sudske organe. Niko ne smije biti aboliran odgovornosti, ukoliko se utvrdi njegova krivica. I nije bitno da li se zove Nebojša, Milan, Miloš ili kako god, kao što nije bitno ni koliko dugo ima člansku knjižicu stranke, ni ko su mu prijatelji ili kumovi.

Kada ovakva upozorenja stižu od potpredsjednika SNS i gradonačelnika Novog Sada, to ima veliku težinu. Očekujete li da će biti sprovedene određene istrage i u ovom pravcu?

– Vjerujem da će država položiti ovaj ispit. I znao sam da se predsjednik nije nimalo šalio kad je najavio beskrupuloznu borbu protiv mafije i organizovanog kriminala, raskrinkavanje njihovih veza sa državnim organima, i trajno presjecanje tih lanaca. To je borba za budućnost Srbije, za slobodu, za razvoj, za vladavinu zakona. I kako vrijeme prolazi, mislim da je sramota sve one koji su sumnjali u namjere države, i govorili da su u pitanju spinovi i marketinška kampanja.

Kako je predsjednik Vučić reagovao kada ste mu prenijeli vaše sumnje u vezi sa pojedincima iz stranke koji, kako kažete, imaju velike političke ambicije?

– To ću ipak zadržati za sebe. Ne radi se o ljudima koji imaju velike političke ambicije, već bolesne političke ambicije.

Ko vas je, lično, od stranačkih kolega, najviše razočarao, i zbog čega?

– Nije sad vreme za taj upitnik. Nisam sad bitan ja, niti oni, niti je vrijeme za preispitivanje emocija. Situacija je vrlo ozbiljna, iako postoje oni koji pokušavaju da je obesmisle u javnosti, da je predstave kao našu unutarstranačku borbu, pa već likuju zbog toga. Ovo nije pitanje jedne stranke. Udar na kriminalnu hobotnicu zaslužuje bespogovornu podršku celog društva.

Sve je više indicija da su u pokušaju kompromitacije predsjednika Vučića i članova njegove porodice “prste umiješale” i neke strukture iz inostranstva. Kome po vama, i zbog čega, smetaju Vučić i stabilna Srbija?

– Mnogima smeta Srbija od kada je ekonomski osnažila i prestala da bude “džak za udaranje” ili moneta za potkusurivanje velikih sila. I onda su krenuli, u talasima, napadi sa raznih strana, pokušaji da se destabilizuje država, da se kompromituje rukovodstvo, predsjednik je nazivan agresorom, izdajnikom, optužuju ga da je unaprijed potpisao predaju KiM… Neki tužakaju svoju državu evropskim institucijama, neki fabrikuju izmišljene afere, neki spremaju snajper… Neke je rukopise lako pročitati, neki će tek biti pročitani. Nažalost, gotovo svakodnevno se suočavamo sa pokušajima destabilizacije Srbije i kriminalizovanja predsjednika Vučića i članova njegove porodice. I ponosan sam na predsjednika koji je, uprkos svemu tome, ušao u opasnu borbu protiv najopasnijih kriminalaca.

Kako Srbija da se odupre pritiscima koji očigledno slede kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja i sudbini RS?

– Kao i do sada, vodeći se isključivo interesima sopstvene zemlje i svoga naroda. Ti pritisci ni do sada nisu bili mali. Mislim da je suština u onome što je poručeno nakon sastanka predsjednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da se Srbija fokusira na svoje želje, a ne samo želje Albanaca – nikome sve, a svakome dovoljno.

Treba li SNS da provjetri svoje redove prije predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće 2022? Šta očekujete od tih izbora?

– Naravno da očekujemo pobjedu. I nastavićemo uvođenje novih, mladih ljudi, koji imaju znanje i energiju da rade za svoju zemlju, za njenu budućnost. Pokazali smo da nismo neka učaurena stranka koja samo čuva svoj rejting, već smo uvodili nova lica u trenutku kada smo imali najveće povjerenje građana. I nastavićemo tako.

Koliko je, po vama, realno da opozicija napravi dogovor oko svog zajedničkog predsjedničkog kandidata?

– Nema razloga da ne vjerujem u to da će imati jednako uspjeha kao u svim njihovim prethodnim dogovorima.

Film “Dara iz Jasenovca” digao je veliku buru u Srbiji i u regionu, odakle su stizale optužbe da je riječ srpskoj propagandi. Kako na sve to gledate?

– Nažalost, mi smo kao narod čekali čak 75 godina da istina o nezapamćenom zločinu postane dostupna svima. Taj film je opomena za čovječanstvo, i naš vapaj da se jasenovački zločini više nikada, nikome ne ponove. Propaganda je za one koji su decenijama pokušali da prekrajaju istoriju, za sve ostale ovaj film je istinito svjedočanstvo o jezivom zločinu, o jasenovačkim mučenicima, tuga i patnja za sve njihove potomke, za čitav naš narod. Ne postoji pitanje “za i protiv Dare”, postoji samo pitanje “za i protiv istine”. Prije nekoliko dana sam ugostio malu veliku glumicu Biljanu Čekić, devojčicu kroz čije oči smo gledali užase kroz koje je naš narod prolazio, i plakali danima jer to su tuge koje ne prolaze. Upoznao sam i mog sugrađanina Dušana Novakovića koji je imao tri godine kada su ga odveli u Jasenovac. I slušaš svaki put iznova potresen, ne možeš da vjeruješ, još manje da razumiješ zašto je baš ovde ljudsko zlo pokazalo najmračniju stranu.

Nedavno ste najavili da će se Novi Sad odužiti Đorđu Balaševiću, na koji način?

– Hoće sigurno, kao što ga je dostojanstveno ispratio. S jedne strane, razumijem želje građana i njihove ideje u vezi sa tim čemu sve bismo mogli da damo ime Đorđa Balaševića ali, s druge strane, poštujemo intimu porodice i poštovaćemo njihove želje. Đole je za života pisao i govorio da ne želi spomenike ni bilo šta drugo. Đoletov spomenik su njegova djela. Još je rano za bilo kakve odluke, ali vjerujem da će ih biti.

Čini li vam se da je bilo pokušaja i da se politizuje Balaševićeva smrt, bilo je onih koji su imali zlurade komentare zbog pesme “Živjeti slobodno” na njegovom ispraćaju?

– Toga će uvek biti, i navikao sam da se ne obazirem na takve stvari. Da ovdje citiram Balaševića: “I ne volim princip pamti-pa vrati, to bi mi ukaljalo obraz. Nema ljepše pobjede od pogleda u nečije oči bez griže savjesti, i znati da će tu osobu vlastito srce od srama izdati.”

Izvor: Novosti.rs

3 Comments
  1. Ivi komentariše

    Progovorit, koja ambasada, i koja služba, CIA, BND ILI MI6. Ada ne mogu više ovuda igrati ruski rulet, po Balkanu. Treba li svaki predsednik Srbije da bude ubijen. Milošević u Hagu, Djindjić na ulici. Pa dosta je više.

  2. Peconijevi Telohranitelji komentariše

    Ono sto je Velja Nevolja za Vucica, to je onaj krimos “Snajper” za ovoga go-sin Miloša Vučevića. Obojici su mafijasi prvi saradnici.

  3. Veselin komentariše

    Vučić je izrastao u velikog državnika.Preporodio je Srbiju i uzdigao je u red najvrednijih zemalja svijeta.Ne odgovara amerima pa mu pakuju atentat.Niko nije to bolje objasnio od Šešelja.Ameri su uz pomoc Nosonje srušili Miloševića pa zato računaju da će im Nosonja pomoći da sruše i Vučića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.