Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada: Srbi vole da znaju ko je gazda!

1

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS, u intervjuu za Kurir govori o predstojećim izborima, odnosima, ali i promenama u najvećoj stranci, saradnji sa sadašnjim i budućim koalicionim partnerima, ali i o političkoj kladaonici, gde se dobro kotira.

Ističe da je svoje ključne ambicije ispunio i da će, bez obzira na to šta bude radio u budućnosti, uvek biti prijatelj Aleksandra Vučića i član SNS. Kaže da razume to što Vučić hoće da se povuče sa čela stranke, ali da to ne bi bilo dobro ni za Srbiju ni za naprednjake.

Upitan kakve izborne rezultate očekuje, Vučević navodi da veruje da će izbori proteći u fer i demokratskoj atmosferi i da će odziv birača biti dobar.

– Ova kampanja je specifična – krenuli smo, predali liste, a onda je usledila borba protiv kovida 19. Sada smo se vratili kampanji, ali je rad na terenu drugačiji. Nemamo skupove, kampanju od vrata do vrata, jer se vodimo interesima očuvanja zdravlja građana. Sada su to više telefonski kontakti, putem društvenih mreža i lični kontakti.

Kladionice vam daju velike šanse da postanete naredni premijer. Ako vam stranka ponudi, da li biste se prihvatili te pozicije?

– Igram nekad kladionicu, ali za fudbal. I prošli put sam bio na nekim kladionicama i ne bih nikome savetovao da olako uplaćuje tikete.

Poručujete ljudima da se ne klade na vas?

– Ne, nisam to rekao. Ne mogu nikoga da savetujem da učestvuju u tim igrama. Što se tiče konkretnog pitanja, ni sa kim nisam pričao i bilo bi neozbiljno da kažem da li bih to prihvatio ili ne. Radim posao za koji sam izabran i smeta mi sve to što se piše, jer stavlja fokus na nešto što ja nisam radio i izmešta sa onog što jesam.

A kakve su vaše lične ambicije? Završavate drugi mandat na čelu Novog Sada…

– Moje ambicije ne bi bile ponižene ili manje ako bih ostao na ovom mestu. Prvi sam na listi za Novi Sad i ne bih doživeo da sam manje uspešan ako bih i treći mandat radio ovaj posao. Ne bih osećao da mi je to kazna. Vrlo konkretno, ni sa kim nisam razgovarao, ne plašim se ni novih izazova, ali i ne srljam nigde. Ako predsednik i stranka budu smatrali da ja mogu nešto drugo da radim ili da ništa ne radim, nemam nikakav problem. I da se vratim u advokaturu, biću član SNS i prijatelj Aleksandra Vučića. Neću se osetiti manje vrednim. Sebe doživljavam kao timskog igrača. Ponosan sam što sam osam godina imao priliku da vodim grad u kom sam rođen i što sam potpredsednik SNS. Samo sam mogao da maštam da ću to biti. Suštinski, ja sam ispunio sve svoje ključne ambicije.

Kažete da ste timski igrač. Da li u vašoj stranci ima onih koji to nisu, koji više brinu o svojim ambicijama?

– Sigurno da ima, i to onih u vrhu stranke ili koji su bolje pozicionirani. Nije na meni da kažem ko su ti ljudi, to treba da učini predsednik. Na jednoj sednici sam rekao šta sam imao da kažem o tome.

Najavljivano je iz vrha SNS da ćete se obračunati s ljudima koji koriste funkcije za ličnu korist, ali se to nije desilo.

– Ne slažem se da se nismo obračunavali, mada je to preteška reč. Pokazali smo da smo sposobni da se menjamo. Mi smo u Vojvodini, u ovom mandatu, promenili šest predsednika opština. I promenom liste za poslanike smo pokazali da spremamo stranku za promene – 57 odsto novih imena je na listi. Menjamo listu koja je na proteklim izborima odnela apsolutnu pobedu jer želimo da budemo još bolji, energičniji. Imaćemo nove gradonačelnike, predsednike opština, promeniće se krvna slika od lokala do vlade. Poslednja faza je kongres stranke, kad će doći do promena i unutar stranačkih organa.

Dakle, i u vladi će biti novih igrača?

– Siguran sam. Ne mislim da će biti prepisan sastav vlade. Imam sud o mnogim ministrima, ali dozvolite da to prvo Predsedništvo stranke kaže. Neki su bolje radili, neki manje dobro, isto kao i gradonačelnici i direktori javnih preduzeća… Svako podleže oceni.

Kakva je budućnost SNS bez Vučića, kad god da do toga bude došlo?

– Ne mislim da će SNS nestati, ali ništa neće biti isto. Taj period neće biti lak za SNS, ali neće brzo nastupiti. Zaista ne mislim da čovek u najboljim godinama treba da se povuče. Razumem da on želi više da se posveti državničkim poslovima, možda se već umorio od svih nas, ali on mora da prihvati da je njegova odgovornost utoliko veća da i to što ga nekad iritira i zamera nema intenzitet da umanji njegovu odgovornost. To ne bi bilo dobro ni za Srbiju, SNS je stožer ključnih promena. Volim da čitam knjige koje analiziraju istoriju i imate periode kad se pojavljuju veliki lideri. Imali smo kralja Aleksandra Karađorđevića, Tita, voleli ga ili ne, pa imate Vučića. Prosto, imate ljude koji obeleže neke epohe.

1 Comment
  1. Traktorist komentariše

    U CG gazde su CRNOGORCI

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.