Miloš Biković ekskluzivno za Borbu: Crna Gora gori plamenom srpske Sparte, đavo je udario na Crkvu, narod će pobijediti!

4

Miloš Biković se poslednjih godina i rijetko pomjera iz središta pažnje. Već od prve sekunde premijernog prikazivanja filma “Montevideo”, on je stigao do ekstremne popularnosti i statusa junaka.

Dobitnik je ruske državne nagrade Medalja Puškina koju mu je, prije dvije godine, dodijelio ličn ruski predsjednik Vladimir Putin.

Biković, iako rijetko daje intervjue,  rado se odazvao da govori za naš portal o aktuelnim dešavanjima vezano za proteste u Crnoj Gori.

Kako komentarišete trenutnu situaciju u Crnoj Gori povodom donošenja, kako Cekva kaže, sramnog Zakona kojom se uzima imovina SPC ?

Kako dječak postane Pinokio? Kad se dijete više raduje poklonima ispod jelke, nego Vaskrsenju (makar i sopstvenom) onda je ono često sklono deluzijama. Vjeruje u Deda Mraza, a Zaboravlja na to da osim tijela pojedinca može da vaskrsava i duh, recimo duh jednog naroda. To je onaj Duh čiji je čuvar SPC, i eno ga sad taj Duh na ulicama Crne Gore. E sad pokušavaju da taj Duh uhvate i stave u bocu, ali nije to taj duh. Duh o kome pričamo ne ispunjava želje zloj djeci.

Sva djeca pa i djeca koja nisu bila dobra, kad tad moraju na spavanje. A kako će da spavaju kada ih u krevetu čeka savjest? Dirala su djeca pečenje na veliki petak, omastile se ruke, postale lepljive i zalijepile se, kao po pravilu za lance, ulijepljene su tako… Kao kod lutka na strunama. A lutak na strunama više nema svoju volju. Tako dječak postaje Pinokio.

Putin i Biković

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je danas na udaru. Da li smatrate da je SPC trenutno u najgorem položaju u poslednjih sto godina u Crnoj Gori?

Ne. Crna Gora gori. I to gori plamenom srpske Sparte. Srpska pravoslavna crkva nije nikad bila jača. Možemo da tumačimo ovo što se dešava iz političkog socioloskog, ili istorijskog aspekta, ali ja bih iz najvažnijeg, onog duhovnog. Nikad nije bilo jasnije da se borimo sa đavolom, i nikad još jasnije da pobjeđujemo. Kad on mora da udara na crkvu tako otvoreno znači da je satjeran u ćošak, perspektive su mu loše. Daleko od dnevne politike je ova borba. Nema ovo veze sa političarima i politikom. Ova borba je većih razmjera.

Srbija i Crna Gora su danas dvije države. Smatrate li da su Crna Gora i Srbija “jedna familija”, kako i navijači vrlo često skandiraju i da smo mi ustvari jedan narod?

A koliko naroda to može da bude? Svaki pokušaj separatizma i ustinjavanja srpskog naroda, jezika, i vjere zarad ,,nezavisnosti” je upravo suprotno, tj. stvaranje kolonije u kojoj će i oni koji su najmoćniji među nama i oni koji vladaju tom ,,nezavisnom kolonijom” biti najmoćniji rob, samo sa najvećom jahtom.

Rijetke su javne ličnosti koje danas dižu glas zbog napada na svetinje u Crnoj Gori. Da li smatrate da glumci koji su iz Crne Gore, a rade u Srbiji, treba da dignu svoj glas protiv ovoga zakona?

Neka svako postupa po svojoj savjesti i obrazu. Dan svakome uzme mjeru.

Da li Vas možemo očekivati u Crnoj Gori, kako bi na taj način pružili podršku vjerujućem narodu?

Ako se to desi, neću to sigurno najavljivati u medijima.

Podržavate li vjerujući narod koji litijama brani svetinje i pokazuje nezadovoljstvo prema donešenom zakonu?

Naravno. I pozivam na mir. Molitva i sabornost su vrlo jako oružje. Ne treba ih potcjenjivati. Ako ne vjerujete sveštenicima pitajte fizičare. Reći će vam isto.

Koja je Vaša poruka za pravoslavni narod u Crnoj Gori koji brani svoje svetinje? 

Imajte razumijevanja prema onima koje su uspjeli da ubinede da oni, nijesu oni, već da su sada oni, tamo neki drugi, i da se sada graniče sa samim sobom. Imajte razumijevanja za njih, ionako im je već dovoljno teško što su “granični”.

P.S.

Često nam govore da mi, nismo mi, i da je normalno da se graničimo sami sa sobom. A mi se, što se danas vidi kao nikad, graničimo se i sa Nebom, jer su naši preci tu granicu često, i sa lakoćom u stradanju prelazili. Imamo takozvani ,,bijeli šengen” sa Nebom. I zato sada tako lako, i Nebo može da se spusti do nas. Ako mi ne vjerujete: otvorite prozor. Eno ga nebo! Gledajte! Eno ga na ulicama Crne Gore! Molim se samo da ne bude oluje.

4 Comments
 1. MarkoV komentariše

  Ocigledno je ta ruska “trava” loseg kvaliteta …

  11
  26
 2. Munja komentariše

  E pa msli seronjo, da znaš da nismo isti narod, brzo će ovo leći, a treba ostati i živjeti dalje.. Sram te bilo, vucibatino bjelosvjetska.. Gledaj svoju državu i svoje glavare.. Gade narkomanski

  10
  15
 3. real komentariše

  ko je tebe sto pita naduvana budalo
  ko ti rece da ti pametujes prodana duso izrode
  dali ti rusi malo da duvas i ti se sad pravis pametan

  8
  18
 4. Zver komentariše

  Ja neću biti neučtiv kao moji prethodni i. Bikoviču ti si mlad i dobar momak ostavi se politike i istorije. Da si realan spomenuo bi 1918 tu mračnu godinu za Crnogorski narod. I popteno rekao dali su Crnogorci zaslužili da na takav način izgube svoju državnost a toliko su toga u svim ratovima učinili za Srpski bratski narod. Neželim da te vređam jer to nije moj stil. Moj stil su argumenti

  2
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.