Milo „tvitnuo“: Pokažimo i sebi i svijetu da smo spremni i sposobni da priznamo tragične greške iz prošlosti

0

29. je godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Povod da se još jednom poklonimo sjenima više od osam hiljada žrtava i da izrazimo iskreno saosjećanje sa svima koji su u tom suludom zločinu izgubili svoje najbliže, saopštio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Strašna opomena da je suočavanje sa istinom i odgovornošću jedini put u izvjesniju budućnost. Isto tako, i da je negiranje tog genocida put u ambis i neodrživi revizionizam velikodržavnih ideologija i politika koje su do njega i dovele, i koje uporno vaskrsavaju na ovim prostorima”, istakao je Đukanović.

Ističe da se danas se po prvi put nakon nedavnog usvajanja rezolucije u UN 11. jul obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“To je važna odluka međunarodne zajednice, poruka da se najodgovorniji akteri tog zlodjela moraju suočiti sa svojom ulogom u nedavnoj prošlosti. Sami taj čin je nažalost pokazao koliko su urušeni ugled i snaga OUN. Na zasjedanju Generalne skupštine mnoge države nijesu bile spremne da potvrde odluku Suda koji su osnovale UN, a koji je još prije 17 godina zločin u Srebrenici kvalifikovao genocidom”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima to svjedoči i kakav je danas autoritet aktuelne politike Zapada.

“Sve dok većina članica UN negira, uzdržava se, dvoumi i ne pokazuje spremnost da nazove pravim imenom i osudi zločin u Srebrenici, nema nade za bolju budućnost regiona, ali ni mirne savjesti za velike i moćne čije su politike vođene dnevnopolitičkim interesina, ogrezle u trulim kompomisima. Zato je najveća odgovornost upravo na nama koji živimo na ovim prostorima da pokažemo i sebi i svijetu da smo spremni i sposobni da ponesemo odgovornost i priznamo tragične greške iz nedavne prošlosti. To će otvoriti nadu za izvjesniju perspektivu današnjih i generacija koje dolaze”, zaljučio je Đukanović.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.