Milo nedodirljiv, veterani DPS-a platili ceh

0

Vanredni kongres Demokratske partije socijalista (DPS) donio je “promjene” koje garantuju prepoznatljivost te partije kao političkog subjekta koji je netolerantan na kritiku i veoma rijetko je spreman da prizna očigledne greške, rekao je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

DPS je na vanrednom kongresu, čiji je povod bio gubitak parlamentarnih izbora i loš rezultat na lokalnim izborima u više opština, ponovo izabrao Mila Đukanovića za predsjednika iako je on nakon kongresa rekao da je bio spreman da se povuče. Đukanović to nije učinio ni kada je izabran za predsjednika svih građana, objasnivši naknadno da to nije zakonska obaveza.

U govoru na i nakon kongresa ostao je pri ranijim tvrdnjama da Srbija ugražava suverenitet susjeda po istom receptu iz 90-ih, te da je na “politički teren u Crnoj Gori brutalno uvedena SPC kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma”.

Potpredsjednici DPS-a su Ivan Vuković (gradonačelnik Podgorice), Sanja Damjanović (bivša ministarka nauke), Jevto Eraković (bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore) i poslanik Abaz Dizdarević.

Glavni odbor ima 180 članova, a među njima nisu bivši premijer Duško Marković, kao ni značajan dio bivših ministara.

Na njoj nema ni savjetnika i generalnog sekretara predsjednika države Milana Roćena i Slavoljuba Stijepovića, političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića, bivših ministra odbrane Predraga Boškovića, unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i ekonomije Dragice Sekulić.

Na listi nijesu ni bivša ministarka javne uprave Suzana Pribilović, savjetnik predsjednika države Petar Ivanović, bivši ministar sporta Nikola Janović, bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, niti direktorica Plantaža Verica Maraš.

U GO nijesu više ni dugogodišnji funkcioneri i sadašnji i bivši poslanici Branko Čavor, Daliborka Pejović, Aleksandra Vuković, Branka Tanasijević, Dragutin Papović, Filip Vuković, Ivan Mitrović, Jovanka Laličić, Miodrag Bobo Radunović, Miodrag Vuković, Miomir M. Mugoša, Predrag Sekulić, Marija Maja Ćatović, Marta Šćepanović i Zoran Vukčević.

U tom partijskom tijelu, kako je ranije najavio Đukanović, je većina novih članova a od prepoznatljivih imena tu su nikšićki ljekar i direktor tamnošnje Opšte bolnice Ilija Ašanin, bivši gradonačelnik te opštine Veselin Grbović i sadašnji Milutin Simović, zatim iz Podgorice bivši direktor Uprave carina i šef ANB-a Vladan Joković, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, bivši vicepremijer i sudija Zoran Pažin, Đukanovićeva savjetnica, a bivša generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, bivši direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović… Na listi su i bivši ministar Aleksandar Bogdanović, istoričar i bivši novinar Adnan Prekić..

“Siguran sam da niko nije očekivao da „unutarpartijska lustracija“ stigne do samog vrha partije i da bilo ko Mila Đukanovića pozove na odgovornost zbog očiglednog pada rejtinga na posljednjim izborima,” kaže Dejan Milovac za “Vijesti”.

Bivši premijer koji je bio zamjenik lidera DPS više nije u partijskom vrhu, a Đukanović je kazao da je to zbog promjena. “Vijesti” su ranije objavile da je Markovićev stav bio da partija treba temeljno da se promijeni i da svi koji su nosili njenu politiku više ne budu u prvom ešalonu.

“Iako smo na kongresu mogli da čujemo nekoliko zamjena teze, vrlo svojstvenih Đukanoviću, odgovornost za poraz treba tražiti prije svega u činjenici da DPS već godinama i decenijama vodi kadrovsku politiku koja je fokusirana na to da, po svaku cijenu, obezbijedi kadar koji je prvo lojalan vlasti, pa tek onda zakonu. Upravo zato je DPS do sada „dala“ najviše predsjednika opština i gradonačelnika koje čak ni ovakvo tužilaštvo nije moglo da ne procesuira, a da istovremeno u svojim redovima nije poslala poruku da, dugoročno, takva praksa može da vodi samo gubitku podrške na izborima,” navodi sagovornik.

Upravo zato i ne čudi, objašnjava Dejan Milovac, partijsko unapređenje gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, na mjesto potpredsjednika DPS-a, iako je ono očekivano u susret narednih lokalnih izbora u glavnom gradu. “Vuković je do sada sa pozicije gradonačelnika pokazao apsolutnu netolerantnost na vrlo argumentovanu kritiku načina na koji vodi gradsku upravu, ali i pokazao da mu i veoma ozbiljna kršenja zakona i propisa nisu nepoznata”, kaže sagovornik.

Đukanović je juče kazao da je natpolovična većina novih članova u GO, koji uglavnom nijesu poznati javnosti.

Iz DPS-a su saopštili da na prvoj sjednici GO predsjednik partije predlaže sastav Predsjedništva, koje na njegov predlog bira generalnog sekretara. Na tom mjestu bi mogao biti bivši ministar Predrag Bošković, rekao je ranije izvor “Vijesti”. Predsjednika Političkog savjeta bira GO DPS, predviđeno je Statutom te partije.

Izvor:Vijesti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.