Milo krenuo u ofanzivu: Rat za UDBU!

0

Lider DPS-a, i novoizabrani predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović u ANB-u kontroliše samo šefa službe Dejana Peruničića, dok je potpunu kontrolu nad tajnom policijom preuzeo Duško Marković, saznaje “Sloboda” u vrhu DPS-a. Upravo će dvije struje unutar DPS-a, koje vode bitku iza kulisa, pokušati da preuzmu totalnu kontrolu nad nekadašnjom Udbom, koja je ključna poluga u očuvanju i kontrolisanju vlasti. Javna je tajna, i postaje sve vidljivije, da između Mila Đukanovića i Duška Markovića postoje nesuglasice i da njih dvojica nisu u najboljim odnosima. U jeku predsjedničke kampanje, ekipa okupljena oko aktuelnog premijera uspjela je da iz ANB-a skloni Milana Kovačevića, šefa tajne policije za Podgoricu, inače kuma porodice Đukanović. Preuzimanjem kontrole nad Podgoricom, ekipa oko Markovića je zagospodarila tajnom policijom po dubini, dok jedino nema potpuni uticaj na Dejana Peruničića, koji je nekada slovio kao kadar aktuelnog premijera.


Milo kontroliše odbranu i tužilaštvo, Duško MUP i ANB
Đukanović sada kontroliše šefa ANB-a, ministra odbrane i specijalno tužilaštvo, dok Marković drži pod kontrolom MUP, vojno-obavještajnu službu, policiju i operativu tajne policije.
Kako nezvanično saznajemo, Duško Marković je pokušao da izdejstvuje smjenu Peruničića, koja bi bila javnosti predstavljena kao njegov lični zahtjev za odlazak u penziju, iz koje je inače vraćen na mjesto šefa ANB-a. Međutim, Đukanović je uspio da spriječi taj naum, pa je Peruničić ostao na funkciji.
Peruničić slovi za iskusnog operativca koji je od 1998. bio prvi čovjek za nadzor, tehniku i prisluškivanje – dijela tadašnje službe državne bezbjednosti zadužene za tajna praćenja i snimanja.
Upravo najnovija odluka da se donose Zakon o predsjedniku države, kojim se daju najšira moguća ovlašćenja predsjedniku Crne Gore, u ovom slučaju Milu Đukanoviću, znači samo slabljenje pozicije premijera Duška Markovića. Đukanović planira da napravi paralelni sistem unutar države i da tako kontroliše sve institucije, koje inače, predsjednik Crne Gore, do sada, nije mogao da stavi pod svoju šapu. On će preko savjeta, komisija i radnih grupa, koje će biti formirane za sve oblasti, sa posebnim akcentom na bezbjednosni sitem, napraviti državu u samoj državi, a na te pozicije biće postavljeni kadrovi koji su njemu odani.
Da između Đukanovića i Markovića više nije idilična situacija, pokazala je i proslava pobjede novoizabranog predsjednika Crne Gore, kojoj nije prisustvovao ni premijer, ali ni ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.
Đukanović, u ovom momentu, kontroliše ministra odbrane Predraga Boškovića, ali ne i vojno-obavještajnu službu, koja je pod punom kontrolom Markovića.

Premijerov čovjek proguran za direktora policije
Kao što se vodi borba između klanova, tako se iza kulisa vodi pravi rat u vrhu DPS-a, oko toga, ko će zauzeti što bolju poziciju unutar bezbjednosnog sektora. Premijer Duško Marković, uspio je nedavno da progura svog sugrađanina i zemljaka Veska Damjanovića za v.d. direktora Uprave policije, ali on, kako saznajemo, neće biti trajno rješenje za tu poziciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.