Miljanić: Problem je što niko od odgovornih do današnjeg dana nije odgovarao za propuste u istrazi ubistva Jovanovića

0

To što ni 20 godina od ubistva urednika Dana Duška Jovanovića nemamo rasvijetljen slučaj, crni je dan za Crnu Goru i crna mrlja na obrazu države, ocijenio je zamjenik predsjednika Komisije za istrage o napadima na novinare Zoran Miljanić.

„Država, makar u ovom periodu poslije 30. avgusta, pokušava na neki način da dođe do nekih novih momenata, novih dokaza u odnosu na onaj period do 30. avgusta, kada umjesto da je postojala volja da dođe do rasvjetljavanja ubistva, mislim da su postojale isključivo opstrukcije da uopšte do toga ne dođe. Odnosno, da se zametnu tragovi ili da upute na neku sasvim drugu stranu“, izjavio je Miljanić u emisijiu „Referat“, koja je na programu večeras od 21:15 na Parlamentarnom kanalu.

Na to, kako smatra, ukazuje i činjenica da te večeri nije organizovana blokada grada.

„I nakon toga dešavanja sa čuvenom službenom zabilješkom, zadržavanje osumnjičenog, nedolazak nadležnog tužioca, ukazuju da opstrukcije jesu postojale, ali je problem što niko od odgovornih do današnjeg dana nije odgovarao za ulogu koju je u svemu tome imao“, rekao je Miljanić.

Uvjeren je da će nalogodavci i izvršioci ubistva Duška Jovanovića biti otkriveni.

„Ukoliko ne budemo sami sposobni da uđemo u suštinu ovog problema, a znali smo da su se dešavala ubistva, trgovina drogom, trgovina cigaretama, onda ćemo vjerovatno biti svjedoci da će se u nekim Skaj prepiskama naći i neki detalji vezani za to ubistvo“, kazao je Miljanić.

Dodao je da je teško biti optimista, ali da vjeruje da će se trudom i radom nadležnih institucija doći do rješavanja niza najtežih krivičnih djela, čiji su nalogodovci, kako navodi, u vrhu bivše vlasti.

„U današnje vrijeme institucije moraju imati volje, hrabrosti i znanja da se izbore sa tm slučajem. Uvjeren sam da, nakon 30. avgusta, postoji nesumnjiva politička volja da se ovo i neka druga krivična djela rasvijetle, ali nije i neće biti lako, zbog protoka vremena i svega ostalog. Takođe, rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića će, siguran sam, dovesti do rasvjetljavanja niza najtežih krivičnih djela koje su u posljednjih dvadeset godina počinjena u Crnoj Gori, a čiji se nalogodavci nalaze u vrhu bivše vlasti“, zaključio je Miljanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.