Miljanić: Pojačanom kontrolom birača do sprečavanja svih zloupotreba

0

Državni sekretar MUP-a, Zoran Miljanić, istakao je da se iz tog resora ne mogu vremenski ograničiti na godinu dana za sređivanje biračkog spiska, kako je to ocijenjeno od strane nevladinog sektora.

„Kao ozbiljna institucija, učinit ćemo sve da u narednom period, očistimo birački spisak u smislu da u njemu ne budu upisani oni koji nemaju pravo glasa. To je kompleksan i složen posao za koji je najvažnije da se obavi kvalitetno, poštujući Ustav, zakone Države Crne Gore, kao i međunarodne propise koji uređuju ovu materiju.

Vremenski okvir nije najvažnije mjerilo ovog procesa, već je najvažnije da birački spiskovi oslikavaju stvarno stanje broja birača u Crnoj Gori, odnosno da jedan birač ima pravo jednog glasa, kao u svim razvijenim evropskim državama. U skladu sa tim, a uvažavajući ozbiljnost teme, Vlada Crne Gore je formirala savjet za kontrolu biračkog spiska u kom participiraju Potpredsjednik Vlade, ministar Unutrašnjih poslova i državni funkcioneri iz više resora povezanih sa ovom oblasti. Takođe formirane su i već funkcionišu radne grupe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje se bave izmjenom zakona kao što je Zakon o registru prebivalište i boravišta građana, čijom će se izmjenom stvoriti pretpostavke za kvalitetno i sveobuhvatno sređivanje biračkog spiska.

Smisao je u tome da u biračkom spisku nema mjesta onima koji stvarno nemaju pravo glasa, kao i da jedan birač ne može glasati na više biračkih mjesta. Nadamo se da ćemo zacrtane ciljeve ostvariti i u roku koji je I brži od pomenutog (godina dana), ali nam vremenski okvir neće biti glavna determinanta za obavljanje ovog složenog posla, već nam je od suštinskog značaja kvalitetno obaviti zadatak koji je pred nama i koji je u interesu svih građana Crne Gore.“.

Miljanić ističe da će za izbore u Nikšiću i Herceg Novom važiti birački spisak koji je u skladu sa Zakonom o biračkim spisku Crne Gore, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova za lokalne izbore u Nikšiću, a u smislu praćenja regularnosti izbornog procesa, oformilo operativni tim sastavljen od službenika MUP-a i Uprave policije, koji će se baviti sprečavanjem svih vrsta mogućih zloupotreba, koje smo imali prilike da gledamo svih ovih godina i na svim izborima, kako na lokalnom, tako i državnom nivou.

„Sve ove mjere će biti sprovodene u sadejstvu sa nadležnim tužilaštvom. Provjeriće se biračko pravo svih onih građana za koje bude postojala sumnja da nemaju pravo glasa po zakonu i takvi će biti uklonjeni iz biračkog spiska. Ta kontrola će biti na više nivoa, kako u smislu provjera iz baza podataka više državnih organa, tako će se obaviti i terenska provjera sa ciljem tačnog lociranja svih birača sa upitnim biračkim pravom. Ne sumnjamo da će ovakav način rada dati rezultate u Nikšiću, u smislu toga da izbori budu fer i regularni u najvećoj mogućoj mjeri. U zavisnosti od uspješnosti ovih mjera u Nikšiću, MUP će inicirati slične mjere i za naredne lokalne izbore u Herceg Novom“, zaključio je Miljanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.