Miličković: Premijer Marković organizator pljačke 80 miliona evra

0

Najveći manjinski akcionar u Elektroprivredi Crne Gore Vasilije Miličković, rekao je da je trideseti dan od kada je podnio krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića kao organizatora krimalne grupe koja je oštetila državu Crnu Goru za 80 miliona evra.

„Od tih 80 miliona nezakonito su strpali u džep Aco Đukanović i njegov omiljeni partner A2A -cirka 17 miliona evra. To je protivpravno stečena imovina i to se desilo sredinom prošle godine. Ja sam prije par dana podnio zahtjev administraciji Vrhovnog i Specijalnog državnog tužioca da se odrede po toj krivičnoj prijavi“, rekao je Miličković za IN4S.

krivična prijava protiv Markovića
On dodaje da ta krivična prijava u svom sastavu sadržaja, ima jednu klauzulu u kojoj govori da je on veoma odgovoran za eventualnu klevetu, ukoliko se dokaže da ta prijava nije tačna.

„Ukoliko moji navodi nisu tačni moji i u koliko je odluka zakonito donešena, pozvao sam VDT i SDT da se danas obrate crnogorskoj javnosti, da kažu zašto nisu procesuirali premijera Markovića ili da direktno mene procesuiraju zbog eventualne klevete“, naglašava Miličković.

Prema njegovim riječima, očigledno je to bio krupan zadatak i za VDT i SDT, te se iz tog radzloga nisu odazvali današnjem pozivu.

„Nisu se odazvali tom pozivu iz prostog razloga, jer je jasno svima da je mafija ovog puta pobijedila državu. Država je danas personifikacija Stankovića i Katnića i nije smogla snage da privede pravdi Duška Markovića, niti su imali hrabrosti da privedu mene zbog klevete, iako sam im došao, što bi se reklo, u kuću“, kazao je Miličković i istakao:

„To je sve znak da će najvjerovatnije oni podnijeti ostavku i Crna Gora od danas nema ni Vrhovnog ni Specijalnog državnog tužioca. Mjesac dana su imali vremena da se jasno da se odrede po toj krivičnoj prijavi, jer koliko ja znam ne piše se svaki dan krivična prijava protiv premijera“.

Dodaje, da ako je tačno da je premijer sa ministrom Dragicom Sekulić i ostalim licima navedenim u krivičnoj prijavi, organizator kriminalne grupe koja je državi napravila ovakvu štetu, onda je Crna Gora u velikom problemu.

„Neću stati sa pritiskom. Moraće Katnić i Stanković da se izjasne, da li će uhapsiti Markovića ili će uhapsiti mene. Procesuiranje krivične prijave protiv odgovornih lica ili protiv mene. Mislim da Crna Gora otvara novi list u svojoj istoriji. Ovo je ujedno bitka i za vladavinu prava, ovo je bitka i protiv zarobljenih institucija“, rekao je Miličković.

Na naše pitanje kakve su posledice odluke o kupovini rudnika uglja od strane Elektroprivrede, ako je Johanes Han izjavio juče da je termoelektranama u Evropi odzvonilo, Miličković kaže da je to još jedna pogubnost odluke da Elektroprivreda investira 80 miliona evra.

„To je najveći iznos u poslednjih 30 godina u Elektroprivredi, i pogubna je ta odluka. Marković samo zbog toga treba da krivično odgovara. On više ne bi treba da dolazi na posao, jer je povrijedio još jedan zakon o državnoj imovini. On odnosno Vlada ne donosi odluku o investiranju koja joj po prirodi stvari pripada. Marković je rekao da se to Vlade Crne Gore ne tiče, objašnjava Miličković.

Dodaje, da je Marković rekao da Vlada ne želi da investira u projekat koji je značajan za sve građane, da investitra u vjetroelektrane, hidroelektrane, solarne elektrane.

„On je to propustio jednom akcionaru koji ima svega devet mikrona akcijskog kapitala odlučuje o tome. Isto tako Marković bi treba da objasni šta bi se desilo da je taj isti akcionar glasao protiv da se otkupe akcije od rudnika uglja. Moram reći da ta odluka još nije pravosnažna i ja ću se boriti da se ona poništi i posledice će u tom slučaju biti ogromne“, rekao je Miličković.

Milim da će mnogo sudija, dodaje on, koji su učestvovali u ovom procesu morati snositi odgovornost, jer su svjesni da se nije smjela ukinuti odluka sudije Nataše Bošković o zabrani prometovanja akcija do pravosnažne presude.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.