Milatović oštro o svom doskorašnjem kolegi: Spajić se mora odgovornije ponašati, o njemu najbolje rekli građani Budve

0

Kriza Vlasti u Podgorici postoji, to je svima jasno, kaže predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Može se, kaže, riješiti dogovorm, a drugi put su izbori.

„Ukoliko se dogovorom ne bude mogla razriješiti kriza vlasti legitimno je da predstavnici građana u lokalnom parlamentu vrate mandate građanima, kako bi oni dali sud na vanrednim izborima.

Odgovornost je uvijek najveća kod onog ko najviše vrši vlast. Kao neko ko je predvodio listu PES-a u Podgorici, osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je obećana i koju su očekivali građani Podgorice.

Mislim da je to suština problema i krize vlasti. Ja sam uvijek pristalica dogovora, međutim, onaj ko je dobro radio svoj posao sasvim sigurno ne treba da se boji izbora. Plašiti se izbora znači plašiti se suda građana“, kazao je Milatović novinarima na Cetinju.

Komentarišući rascjep u PES-u, kaže da su mnogi politički lideri pretvorili Crnu Goru u dječje igralište.

„Vrlo neodgovornim porukama, netransparentnim ponašanjem, mislim da to mora da prestane. Ukoliko suštinski želimo da od CG napravimo zemlju vladavine prava moramo imati prije svega odgovornije ponašanje od onih koji obnašaju najviše funkcije, uključujući i premijera.

O njemu su najbolje rekli građani Budve. Građani su oni koji najbolje vide stvari“, kaže Milatović, podsjetivši da više nije dio PES-a.

ČLANSTVO U EU – AMBICIOZAN ALI REALAN PLAN 

Milatović je tokom konferencije ukazao da je cilj Crne Gore da do 2028. godine postane 28. čanica Evropske unije.

On je kazao da je to ambiciozan ali, kako je ocijenio, i realan plan.

– Očekujemo krajem mjeseca zeleno svijetlo EU Savjeta, što bi nam dodatno omogućilo da počnemo sa zatvaramo pregovaračka poglavlja. Smatram da bi do 2026. Crna Gora mogla da završi ono što je do nje – istakao je Milatović.

Crna Gora je, poručuje, uspješna priča.

– I kao takva je i percipirana od strane Brisela. Promijenio se i način kako Brisel percepira proširenje i mislim da je to dobro. Proces proširenja je i dalje živ, tako da jesam optimista, ali treba ostati do kraja suštinski posvećen reformama – jer to radimo zbog nas samih, a ne zbog drugih – poručio je Milatović.

On je dodao da su odnosi Crne Gore i Bugarske zasnovani su na bogatim istorijskim vezama.

– Koristim priliku sa izrazim iskrenu zahvalnost za dosadašnju podršku Bugarske našem evropskom putu uz očekivanje da ce ona biti još intenzivnija. Ističem važnost zajedničke saradnje Crne Gore i Bugarske u okviru NATO-a. Važno je istaći da je u Bugarskoj stacioniran najveći kontigent vojske Crne Gore – istakao je Milatović.

Rekao je da Crna Gora i Bugarska odgovorno i konstruktivno pristupaju pitanjima od regionalnog značaja.

– Samo stabilan i ekonomski prosperitetan region može iskoračiti u evropsku budućnost – istakao je Milatović.

Kazao je da su razgovarali o ekonomskoj saradnji za čije unapredjenje, kaže, postoji značajan prostor.

– S obzirom na ekspanziju IT sekrora u Bugarskoj, iskazao sam zainterenovanost za razmijenu iskustava u ovoj oblasti. Moramo uložiti dodatne napore na povezivanju naših turističkih relacija. Zahvaljujem Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori tamo gdje nema diplomatska predstavništva – naveo je on.

Crna Gora je, kaže, zatražila aktivnije prisustvo u okviru inicijative tri mora gdje takođe očekujemo podršku Bugarske.

Radev je rekao da Bugarska cijeni odlične odnose sa Crnom Gorom i dodao da su oni utemeljeni na povjerenju, zajedničkim ciljevima i vrijednostima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.