Milatović: Dobijanje IBAR-a zajednički rezultat zalaganja cijelog društva

0

Predsjednik države Jakov Milatović prisustvovao je radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom. Tom prilikom, on je belgijskom predsjedavajućem Savjeta EU i našim partnerima iz EU zahvalio na kontinuiranim naporima i posvećenosti koji su značajno doprinijeli održavanju predstojeće Međuvladine konferencija.

Naglasio je da je dobijanje IBAR-a zajednički rezultat zalaganja cijelog društva, te da će našoj zemlji otvoriti završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike.

Kako je istakao, nakon dobijanja IBAR-a neophodna je dodatna angažovanost donosilaca odluka, imajući u vidu da nas u narednom periodu očekuju veliki izazovi, kako bi u najskorijem roku ispunili sve obaveze iz pregovaračkog procesa.

U tom smislu, kako je naveo, Crna Gora bi ulaskom u EU 2028. godine, kao pozitivan primjer zamljama kandidatima bila podstrek i dokaz da je proces proširenja EU i dalje živ.

Istakao je da suština samog procesa i sprovođenja reformi u konačnom treba da rezultira poboljšanjem kvaliteta života naših građana, a ne samo formalnim ispunjavanjem zadataka.

Na kraju, Predsjednik države je poručio da očekuje da će i nakon evropskih izbora, EU posvećeno raditi na integraciji zemalja kandidata, kako bi ostala efikasan globalni akter za promociju svojih vrijednosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.