Milatović: Do juna Crna Gora će biti sigurna turistička destinacija

0

U cilju realizacije što bolje turističke sezone on je upoznao ambasadora o procesu imunizacije koji je otpočeo i dodao da je projekcija da će do početka juna ukupan broj vakcinisanih i ljudi koji su preboljeli koronavirus biti 70-75 odsto, što će svrstati Crnu Goru među sigurne destinacije, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On se danas sastao sa ambasadorom Češke Karelom Urbanom i tom prilikom istakao da su strukturne reforme u fokusu Ministarstva ekonomskog razvoja -unapređenje poslovnog ambijenta, reforma tržišta rada, revatalizacija prerađivačke industrije, jačanje inovacione politike, kao i regionalna ekonomska saradnja.

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički prioritet, a podrška Češke na putu ka ostvarenju ovog cilja je od velikog značaja, kazao je Milatović.

On je istakao da su resursi Crne Gore veliki, te da ga je potrebno dodatno diverzifikovati.

Na sastanku je bilo govora i o novoj kompaniji “ToMontenegro” i planovima za poslovanje, s obzirom na to da su se obojica saglasili o značaju avio saobraćaja za razvoj turizma, te je Milatović pozvao na obnovu dijaloga između Češke i Crne Gore u svrhu uvođenja direktne linije između ove dvije države.

Ambasador Karel Urban je ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu da postane članica EU i da Češka podržava politiku proširenja, naročito na prostoru Zapadnog Balkana.

Dodao je da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje i razmjene iskustava između dvije države, ne samo iz oblasti turizma, već i u oblasti energetike, pokretanja start up-ova, kao i zaštite životne sredine.

On se osvrnuo i na rad Mješovite komisije za ekonomsku saradnju koje djeluju shodno Sporazumu o ekonomskoj i industrijskoj saradnji i ukazao da je cilj njihovih održavanja preduzimanje konkretnih aktivnosti radi unapređivanja tradicionalno dobrih ekonomskih odnosa između Crne Gore i Češke.

Konstatovano je da nakon stabilizacije epidemije koronavirusom postoji potreba da se nastavi sa održavanjem sastanaka ove Komisije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.