Milatović: Đukanović pokušava da uvede polupredsjednički sistem na mala vrata

0

Pravnik Mićun Milatović, smatra da je jučerašnja odluka Mila Đukanovića, da ne usvoji predlog Vlade za opoziv određenog broj ambasadora, pokušaj nomenklature DPS-a da nepravedno i antidemokratski redefiniše ustavni koncept podjele vlasti, i to, ističe Milatović, kroz vještačko izazivanje ustavne krize, a sve sa ciljem uvođenja nekog polupredsjedničkog sistema na mala vrata.

„Ovlašćenja predsjednika navedena u Ustavu ne mogu se tumačiti neobavezno, ali isključivo sistematski, dakle, u pogledu drugih ustavnih pravila. Predsjednik nema ovlašćenja da vodi ni spoljnu ni domaću politiku države, jer je to po članu 100 Ustava, isključujući nadležnost vlade. Ergo, ocjena da li su pojedini ambasadori radili u interesu Crne Gore ili ne, pripada Vladi“, napisao je Milatović na svom Fejsbuk profilu.

On podvlači da je isključiva odgovornost Vlade da vodi unutrašnju i spoljnu politiku.

„Da su ovakva kreativna tumačenja ustavnih ovlašćenja predsjednika na licu mjesta, značilo bi da predsjednik može da predloži mandat za sastav Vlade, bilo da ima podršku većine narodnih poslanika, što bi uzelo u obzir ključnu nadležnost Skupština. Zato se ovaj pokušaj ustavnog udara mora završiti što prije, na način odgovarajući parlamentarnom sistemu vlasti koji je Đukanović, autokrata po zanimanju, već nazvao parlamentarnom diktaturom“, naglasio je Milatović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.