Milatović: Dijalog je jedini način da se dođe do rešenja za KAP

0

Ministarstvo ekonomskog razvoja saopštilo je danas da će delegirati svoj tim koji će zajedno sa Upravom za inspekcijske poslove posjetiti postrojenja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) radi jasnijeg i boljeg sagledavanja trenutne situacije u toj kompaniji.

Kazali su da su tokom protekla dana, na inicijativu ministra Jakova Milatovića, održani sastanci sa predstavnicima radnika KAP-a u stečaju, stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem i glavnim menadžerom Uniproma (KAP) Nebojšom Dožićem, na kojima je zaključeno da sve strane žele da postignu dogovor.

“Radnici žele da ostanu u radnom odnosu, kompanija želi da nastavi sa radom i doprinese industrijskom osnaživanju Crne Gore, a Ministarstvo će nastaviti da u zakonskim okvirima pruža podršku i promoviše institucionalni dijalog”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ističu da je, imajući u vidu da je stečaj u KAP-u pokrenut 2013. godine i da taj proces sprovodi stečajni upravnik čije djelovanje je pod nadzorom Privrednog suda kao i to da je, u skladu sa Zakonom o stečaju, nakon proglašenja bankrota imovina KAP-a prodata firmi Uniprom u junu 2014. godine, jasno da otvorena pitanja koja proizilaze iz tog procesa nisu u ingerenciji Vlade.

Dodaju da su sastanci održani imajući u vidu značaj KAP-a u crnogorskoj ekonomiji, a nakon dešavanja u Skupštini od prethodne sedmice.

“Ovdje sam kako bih sagledao situaciju iz očiju sindikata i privrednika, uz podsjećanje da je dijalog jedini način da se dođe do rješenja” kazao je Milatović, kako navode iz ministarstva.

Ministar je dodao kako je uvjeren da se jedino uz razgovor i otvorenost svih strana može ići ka boljem razumijevanju i većem međusobnom povjerenju kao preduslova za svako održivo rješenje. “Vrijeme je da se u Crnoj Gori neke stvari mijenjaju. Nećemo dozvoliti da se odluke donose pod bilo čijim pritiskom već će se naša politika bazirati na zajedničkim interesima svih građana, uvijek promovišući dijalog”, istakao je Milatović.

Iz ministarstva ističu da su u tom resoru i Vladi posvećeni unapređenju poslovnog ambijenta. “S tim u vezi, podsjećamo da je UNIPROM d.o.o. (KAP) korisnik značajnih povlastica kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, ističu, zadovoljan radnik je neodvojiv dio dobrog poslovnog ambijenta.

“I mi kao Ministarstvo u čijoj nadležnosti su i radni odnosi, sa pažnjom pratimo ovu temu. To je model uspjeha i temelj održivog ekonomskog razvoja. U tom cilju Ministarstvo ekonomskog razvoja će delegirati svoj tim koji će zajedno sa Upravom za inspekcijske poslove posjetiti postrojenja KAP-a radi jasnijeg i boljeg sagledavanja trenutne situacije”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.