Milačić tužio DIK

0

Kandidat za predsjednika Crne Gore Marko Milačić podnio je tužbu Osnovnom sudu u Podgorici zbog povrede časti i prava ličnosti protiv Državne izborne komisije i generalnog sekretara te institucije Velja Ćađenovića.
“Generalni sekretar DIK-a, Čađenović – koji se stavio u poziciju udarne pesnice režimskog DIK-a – nizom izjava u medijima na štetu predsjedničkog kandidata Milačića brutalno je prekršio nadležnosti Državne izborne komisije, presuđujući i stavljajući se u ulogu tužioca i sudije. Time je, između ostalog, prekršen član 35 Ustava Crne Gore, u kome se garantuje da je svako nevin dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”, navodi se u saopštenje Prave Crne Gore.
Iz te partije upozoravaju javnost da Državna izborna komisija nije nadležna institucija koja može utvrditi ili komentarisati vjerodnostojnost i autentičnost potpisa na koje se pozivaju tuženi, već je utvrđivanje falsifikovanja potpisa u isključivoj nadležnosti suda, što je, kako su naveli, sekretar Državne komisije znao prilikom davanja spornih izjava.
“Postupajući na gore opisan način Državna izborna komisija i Sekretar državne izborne komisije gospodin Čađenović prekršili su član 28 Ustava Crne Gore, u kom se navodi: “Jemči se dostojanstvo i sigurnost čovjeka. Jemči se nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čovjeka, njegove privatnosti i ličnih prava”, te pretpostavku nevinosti tužioca koja je garantovana članom 35 Ustava Crne Gore: “Svako se smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”. Tuženi su neosnovano optužujući i presuđujući u javnosti na način opisan tužbom tužiocu povrijedili čast širenjem neistinitih navoda i pravo na zaštitu ličnosti, nanoseći mu na ovaj način povredu časti i prava ličnosti, shodno članu 205, članu 206, članu 207 i članu 209 Zakona o obligacionim odnosima”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.