Milačić: NATO planira izgradnju vojne baze na beranskom aerodromu

Milačić: NATO planira izgradnju vojne baze na beranskom aerodromu

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić posjetio je nekadašnji beranski aerodrom, u svijetlu informacija i osnovanih sumnji da se na tom području planira izgradnja NATO vojne baze. Tim povodom predsjednik Prave je poručio:

„Nakon perioda kada je ovaj aerodrom služilo za civilno vazduhoplovstvo, u jednom periodu je služilo i kao vojni objekat za obuku vojnih pilota. Mnogo puta smo čuli, naročito od bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića, da će beranski aerodrom da se vrati svojoj namjeni.
Naime, prema informacijama, do kojih je došla Prava Crna Gora, od izvora iz Ministarstva odbrane, koji je insistirao na anonimnosti, NATO zajedno sa svojim crnogorskim partnerima ozbiljno razmatra korišćenje kapaciteta nekadašnjeg beranskog aerodroma u svrhe izgradnje svojevrsne NATO baze.

Razlozi su brojni: ne samo zbog toga što ovdje već postoji aerodromska pista, i objekti nekadašnjeg aerodroma, već i zbog blizine granice sa Albanijom, gdje treba imati u vidu sve češće relativizovanje naše granice u korist Albanije, kao i zbog blizine sa kasarnom koja se po NATO standardima gradi u Andrijevici, a zašto je Crna Gora već opredijelila 17 miliona evra.

Tome treba dodati i vrlo indikativne odluke Vlade Crne Gore o koncesijama za aerodrome koje ne obuhvataju aerodrom u Beranama, a koji se u koncesionom aktu iz jula ove godine samo kratko spominje i to u dijelu izvještaja sa javne rasprave. U dijelu koncesionog akta o budućim investicijama nema riječi o ovom aerodromu. Koncesioni akt je više puta dorađivan, a u konačnoj verziji upravo je dio oko aerodroma Berane izbačen.

Sve ovo potvrđuje naše sumnje da se aerodorom Berane, iza očiju javnosti, planira za nešto drugo.

Prava Crna Gora, ali i ja lično želim da poručim odavde iz Berana da nećemo dozvoliti da se ovdje, u srcu Vasojevića, izgradi NATO vojna baza. Prije ćemo izabrati da ovdje bude katun za ovce, nego za NATO vojnike. Pozivam sve Vasojeviće i građane Berana da zajedno dignemo glas protiv ovih zlih, i po državu Crnu Goru opasnih, nauma.“

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *