Milačić: NATO ispalio Crnu Goru, umjesto respiratora donirali taksi uslugu

3

Nakon što je Crna Gora prošle sedmice NATO savezu zvanično zatražila hitnu pomoć zbog epidemije Korona virusa, tražeći milione hirurških maski i rukavica, stotine hiljada naočara i vizira, stotine hiljada hirurških haljina i kecelja, stotine respiratora, bronhoskopa, laringoskope, aspiratore, EKG aparate, defibrilatore i brojna druga medicinska sredstva, danas smo dobili zvaničan odgovor da od takve pomoći nema ništa, te se od cijelog NATO saveza javila samo članica Holandija, ponudivši da svojim teretnim avionom dopremi određenu medicinsku pomoć Crnoj Gori, i to iz – Kine.

Zvaničan odgovor NATO saveza na hitnu molbu Crne Gore za pomoć stigao je iz EADRCC – NATO-vog Evroatlanskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe u kojem se kaže: “Vlada Holandije će pružiti podršku Crnoj Gori u organizovanju da se avionom prebaci lična zaštitna oprema iz Kine u Crnu Goru.”

Riječ je o do sada neviđenoj javnoj blamaži zvanične Crne Gore koja je godinama na sva zvona, a naročito u periodu kampanje za ulazak u NATO, promovisala tezu o benefitima članstva u NATO savezu, u dijelu odgovora na vanredne situacije.

NATO savez je ovim činom pokazao pravo lice: da nije riječ o savezu za mir, kako sami sebe zajedno sa domaćim atlantistima predstavljaju. U trenutku dok im zvanična Crna Gora hitno traži poduži spisak medicinske pomoći, oni nude samo avion i to za dopremanje medicinskih sredstava, ne sa njihovog Zapada, već iz Kine.

Stoga, pitam predsjednika Đukanovića, premijera Markovića, ministra odbrane Boškovića i ministra spoljnih poslova Darmanovića, ali i druge domaće pozicione i opozicione NATO lobiste, da li je ovo NATO solidarnost o kojoj nam godinama pričate? Da li su avio-taksi usluge NATO saveza strateška pomoć u trenucima kada tražite respiratore, EKG aparate i milione maski i rukavica?

Gdje vam je sada vaš NATO? Gdje vam je sada, kako volite da kažete, “NATO kišobran”, da vas zaštiti od Korona virusa? Šta sada imate da kažete kada vas je vaš NATO ostavio na cjedilu pred očima cijele međunarodne javnosti? Da li vam je ovo, domaći NATO partneri, zahvalnost NATO saveza, što za njihove potrebe konstantno šaljete naše vojnike da širom svijeta rizikuju svoje živote?

Da li vas je sramota što NATO neće da vam pošalje ni peškire, prostirke za krevete, ubruse i medicinski alkohol, da ne govorim o respiratorima i bronhoskopima? Da li vas je sramota kada vas vaš partner ovako javno ispali? Da li imate nešto da kažete u odbranu “najmoćnijeg saveza u istoriji”, koji vas nije udostojio ni pomoći u ubrusima?

Dok se zvanična Crna Gora oslonila samo na, ovakve, partnere, u susjednoj Srbiji, koja je na prvo mjesto stavila javno zdravlje, a ne politikantstvo, uveliko stiže pomoć iz Kine i Rusije. Tako upravo danas i sjutra u Srbiju stižu 11 aviona humanitarne pomoći iz Rusije, a konstantno iz Kine. Italija takođe dobija pomoć iz Rusije. Čak su i Sjedinjene američke države juče dobile prvi kontigent pomoći iz Rusije.

Ovo pokazuje da u vremenima velikih kriza ozbiljne države po strani stavljaju politiku i geopolitiku, za razliku od zvanične Crne Gore, kojoj je i u ovim teškim vremenima na prvom mjestu anti-ruska i anti-srpska politika, ispred borbe protiv Korona virusa.

Na kraju, da li su ovo, Đukanoviću, ovi respiratori koje nećete dobiti od NATO saveza, oni respiratori na koje ste računali kada ste odbili pomoć u respiratorima iz bratske Srbije?

3 Comments
 1. Prle komentariše

  I da su im poslali oni bi to prodali nekom drugom, ljudi bez časti i obraza!

  19
  5
 2. Lange komentariše

  Dabogda ovi resoiratori trebali i nepomogli im svima iz dps i nihovim familijama,eto tako

  15
  5
 3. Radovan Jokic komentariše

  Narod da hitno trazi ostavku Dukanovica i co…
  Narod se nije ni pitao o ulasku u Nato trulu tvorevinu. Sada Milo traxi od Hrvata i Albanaca pomoc jer skupa proslavljate Oluju najveci eksodus naseg naroda poslje 2 svjetskog rata.

  7
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.