Mladen Mikijelj

Mijović: Jačanje bezbjednosnog sektora i intenzivna borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala prioritet na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

0

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jovana Mijović učestvovala je na ministarskoj konferenciji „Saradnja u oblasti bezbjednosti i migratornih tokova na Zapadnom Balkanu“ koja je održana u Tirani.

„Jačanje bezbjednosnog sektora i intenzivna borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala su aktivnosti koje su prioritetne na našem putu pristupanja Evropskoj uniji. Iz tog razloga jako je važno da u narednom periodu iskoristimo sav potencijal inkluzivne i unaprijeđene regionalne saradnje koja, između ostalog, podrazumijeva udruživanje, kako na ekspertskom, tako i na istražnom i političkom nivou, razmjenu informacija i razvoj zajedničkih strategija, zarad efikasnog rješavanja ovih kompleksnih izazova“, poručila je Mijović.

Ona je istakla da je Crna Gora odlučna da sprovede sve preuzete obaveze u oblasti vladavine prava, kako bi postala vjerodostojna članica evropske porodice.

„Radi očuvanja bezbjednosti i teritorijalnog integriteta MUP ulaže sve napore i prilagođava institucionalne mehanizme trenutnoj situaciji. Aktuelni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje na Zapadnom Balkanu podjednako trpimo. U cilju postizanja mjerljivih rezultata značajno bi bilo formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i zajedničkih operativnih aktivnosti na najranjivijim djelovima granice“, kazala je Mijović.

Dodala je da su stalna i otvorena komunikacija i koordinacija, kao i međusobna pomoć policijskih službi u regionu, ali i podrška EU institucija i agencija neophodni kako bi se efikasno odgovorilo izazovima.

„Svjedoci smo da prelivanje kriminalnih aktivnosti iz države u državu iziskuje snažan odgovor i ulaganje značajnih sredstva u kadrovske i infrastrukturne kapacitete, pa naročito izražavam zadovoljstvo što je Evropska unija razvila efikasan sistem kontrole i upravljanja granicama. Ovako uspostavljen sistem zahtijeva i uvođenje visokih standarda organizacije, nadležnosti i modela saradnje subjekata bezbjednosti granica, kako unutar zemlje tako i na regionalnom i međunarodnom planu. Naš zajednički cilj je da izgradimo sigurniji, stabilniji i prosperitetniji region Zapadnog Balkana, a jačanje graničnih kontrola i nadzora granice, kao i podsticanje veće saradnje ne samo da će oslabiti neregularne migracije, već će i onesposobiti kriminalne mreže uključene u aktivnosti krijumčarenja i trgovine ljudima“, saopštila je Mijović.

Podsjetila je na dugogodišnje partnerstvo Crne Gore sa Frontex-om, Europolom i drugim partnerskim službama iz Evropske unije, sa kojima naša zemlja sistemski i kontinuirano usklađuje strateške i operativne prioritete.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.