“Mi hoćemo u EU, pitanje je hoće li ona nas!”

“Mi hoćemo u EU, pitanje je hoće li ona nas!”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

– Ako im je to u redu hvala, ako nije… isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju – poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

– Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmjenu u visini od 67 odsto – objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

– Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU – prenio je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rješenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvijek spremni da istražujemo.

Vučić i Irinej: Više rada i jedinstva daje veće rezultate

Predsjednik Vučić i patrijarh srpski gospodin Irinej razgovarali su o temama koje su od značaja za državu Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu.

U srdačnom i otvorenom razgovoru, predsjednik Vučić je informisao patrijarha o aktuelnoj političkoj situaciji i sve ozbiljnijem privrednom napretku Srbije, koji je rezultat sprovedenih fiskalnih reformi, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Dvojica sagovornika saglasni su da su više rada i više jedinstva ono što će uvijek davati značajno veće rezultate na svim poljima, te Srbiju činiti boljom i organizovanijom državom za sve njene građane.

Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku na njegovoj ličnoj i nesebičnoj posvećenosti i pomoći koju je država obezbijedila za završetak radova na Hramu Svetoga Save na Vračaru.

Patrijarh je informisao predsjednika Vučića o tekućoj fazi završnih radova na Hramu i želji da do kraja naredne godine Hram bude završen.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *