Meta: Moja smjena je jedan od najmračnijih dana u istoriji Albanije

0

Albanski predsjednik Iljir Meta, o čijoj će sudbini na tom mjestu odlučiti Ustavni sud, rekao je da ne priznaje odluku parlamenta kojom je smijenjen sa funkcije zbog serije zloupotreba tokom nedavnih parlamentarnih izbora.

– Razgovaraćemo o tome 25. jula sledeće godine – rekao je albanski predsjednik, odgovarajući na pitanje da li će poštovati odluku Ustavnog suda, koji u naredne tri mjeseca mora da se izjasni o odluci parlamenta.

Meti 24. jula sledeće godine ističe mandat na čelu Albanije.

Albanski predsjednik je sastav i odluke parlamenta nazvao sramotnim, rekavši da je glasanje o njegovoj smjeni jedan od najmračnijih dana u parlamentarnoj istoriji Albanije.

Ukupno 105 poslanika albanskog parlamenta podržalo je u srijedu opoziv Mete zbog serije zloupotreba tokom nedavnih parlamentarnih izbora. Ostaje da opoziv potvrdi albanski Ustavni sud.

Suštinski, premijer Edi Rama je posle pobjede na parlamentarnim izborima odlučio da sa političke scene skloni predsjednika države, koji je tokom kampanje zdušno podržavao opozicione demokrate.

U izvještaju koji je usvojio parlament navodi se da je predsjednik prekršio 17 članova ustava, dok je Meta uzvratio da ne priznaje odluke “mafijaške” skupštine, kao i da je pokretanje procesa opoziva “svojevrsna povreda ustava

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.