Merkel: Neprihvatljiv pritisak Turske na EU preko izbjeglica

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas kao “neprihvatljivo” to što Turska vrši pritisak na Evropsku uniju “preko leđa izbjeglica” otvarajući svoje granice sa Grčkom.

“Neprihvatljivo je da predsjednik (Redžep Tajip) Erdogan i njegova vlada izražavaju svoje nezadovoljstvo, ne nama kao Evropskoj uniji nego preko leđa izbjeglica”, rekla je njemačka kancelarka u vrijeme kada Ankara pokušava da dobije zapadnu podršku u Siriji.

Grčka je juče proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata ka njenoj terotioriji i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspenduje za one koji ilegalno uđu.

“Izbjeglice su stavljene u situaciju u kojoj su otišle do granice i nalaze se u ćorsokaku”, rekla je kancelarka.

Kako je rekla Merkel, politika EU se sastoji u tome da se zaključuju sporazumi između država da se izbjeglice ne bi stavile u težak položaj, u osvrtu na sporazum EU-Turska iz 2016. čiji cilj je bio da se spriječe migranti od dolaska u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć Unije.

Nešto prije njene izjave portparol kancelarke pozvao je Tursku da “poštuje” taj sporazum, ocenivši da je do sada EU ispunila svoje obaveze.

Od šest milijardi evra obećanih Turskoj prema sporazumu sklopljenim sa Briselom 2016, 3,2 milijarde su isplaćene, rekao je portparol kancelarke Štefen Zajbert. Novac treba da pomogne Ankari da finansira prihvat izbjeglica, posebno Sirijaca koji bježe od rata, i da spriječi da se upute ka EU.

Otvaranje turskih granica zabrinjava Evropu, a posebno Njemačku, koja je prihvatila više od milion tražilaca azila između 2015. i 2016, a taj veliki priliv je pothranio jačanje ekstremne desnice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.