Meksiko pravi registar silovatelja i ubica žena

0

Meksiko siti pravi bazu podataka o seksualnim napasnicima i osuđenim ubicama žena, kao dio strategije da se zaustavi nasilje u glavnom gradu ove države.

Gradonačelnica Klaudija Šenbaum i tužiteljka Ernestina Godoj predstavile su ovaj ambiciozni projekat, koji će stupiti na snagu u avgustu ove godine, piše „El Pais“.

Mjera je dio šireg programa zbog povećanog rodnog nasilja u 2019. godini i s obzirom na povećan broj ubijenih žena u Meksiko sitiju. Ovo je treći put da se pokreće baza sa DNK, zbog nedostatka međunarodnih dozvola. Baza će obuhvatati silovatelje i ubice žena, kao i osobe osuđenje za zlostavljanje, otmice i seksualni turizam. Projekat je javnu kasu koštao četri miliona dolara.

Trenutno je registrovano samo 45 prestupnika za ova djela. Vlasti se nadaju da će se lista proširivati kako se bude povećavao broj osuđujućih presuda, jedan od najvećih problema sa kojima se žrtve susreću u Meksiku. Stopa nekažnjavanja za seksualno nasilje prelazi 95 odsto, a slična je i za druga krivična djela.

Šenbaum je rekla da je cilj ove baze da se okonča sa praksom nekažnjavanja.

“Cilj je da postoje naučni dokazi u vezi sa seksualnim zlostavljanjem i da ono ne prolazi nekažnjeno”, kazala je gradonačelnica.

Sudska vlast Meksika, Pravobranilaštvo i Sekretarijat za zaštitu građana biće zaduženi za registrovanje slučajeva u bazi podataka. U zavisnosti od zatvorske kazne, profili bi u bazi podataka mogli da ostanu decenijama.

Gradonačelnica je orhabrila žrtve seksualnog nasilja da takve slučajeve prijave. Tokom pandemije covid-19 infekcije došlo je do povećanja seksualnog kao i porodičnog nasilja.

“Treba nastaviti sa ohrabrivanjem žrtava. Ako nema prijave, nema ni pravde”, rekla je gradonačelnica

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.