Mej: Novi referendum o Bregzitu bi bio izdaja demokratije

0

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej poručila je da neće omogućiti još jedan referendum o članstvu te zemlje u EU, jer bi to bila velika izdaja demokratije.
– Ponovno postavljanje tog pitanja bi bila velika idaja naše demokratije – navela je u autorskom tekstu za londonski “Telegraf” britanska premijerka, koja se suočava sa sve jačom kampanjom za još jedno javno glasanje o “uslovima razvoda” od EU.
Mej je, kako prenosi Rojters, navela i da o svom planu za Bregzit neće biti natjerana da sa Briselom pravi kompromise koji nijesu u nacionalnom interesu.
– Naredni mjeseci biće kritični za oblikovanje budućnosti naše zemlje i nemam sumnju u ono što treba da uradim – navela je Mej.
Premijerka se bori da “proda” plan o Bregzitu svojoj partiji, ali i u podijeljenoj državi, dok mediji navode da će i njeni rivali u Konzervativnoj partiji objaviti svoj nacrt za, kako navode, čistiji izlazak Britanije iz EU.
EU je uslovno prihvatila plan premijerke Mej, koji podrazumijeva zaštitu prekogranične trgovine, ali su pred njima teški pregovori. Premijerkin plan podrazumijeva da Britanija ostane u zoni slobodne trgovine za EU, ali kritičari navode da bi na taj način neki djelovi britanske ekomonije i dalje zavisili od pravila iz Brisela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.