Mej nije uspjela da ubijedi Brisel, sat otkucava

0

Britanska premijerka Tereza Mej ponovo je u Briselu pokušala da čelnike Evropske unije ubijedi da dopune dogovor o Bregzitu, upozorviši ih na mogućnost haotičnog razlaza, bez sporazuma.

Unija i dalje odbacuje izmjene “brakorazvodnog ugovora” i ponavlja da želi da Britanija napusti blok sa sporazumom. Sve je manje vremena za dogovor, jer je do Bregzita ostalo još 50 dana.

Ništa od novih pregovora – kratka je i jasna poruka Brisela Londonu, tokom robusnih i konstruktivnih razgovora Tereze Mej sa evropskim čelnicima.

Najveći strah Mej je da London bude zaglavljen u planu koji treba da spriječi vraćanje kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske, čak i ako Britanija napusti Uniju bez sporazuma.

Tvrd stav Brisela ne ide na ruku premijerki, koju čeka težak politički ples sa britanskim parlamentom oko toga što je glavna prepreka da se Vestminster saglasi sa sporazumom o Bregzitu.

“Razgovori nisu bili laki, ali smo se složili da pregovorima dođemo do rješenja, kako bismo dobili većinu u parlamentu. Sigurno je da ću isporučiti Bregzit na vrijeme. To ću učiniti za britansku javnost. Marljivo ću pregovarati da to uradim”, poručila je Tereza Mej.

Evropski zvaničnici odbili su da britanskoj premijerki daju novu ponudu sporazuma o Bregzitu, ocjenjujući da ona nije predložila nikakvu prekretnicu.

“Zajednički radimo na postizanju urednog povlačenja Velike Britanije iz EU. Evropski blok spreman je da više uradi na deklaraciji koja treba da prati nove odnose Unije i Britanije, poslije Bregzita”, navodiMargaritis Šinas, portparol Evropske komisije.

Posjeta Mej Briselu je u sjenci bure na Ostrvu koju je izazvala jučerašnja opaska predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska o, kako je rekao, posebnom krugu pakla za Bregzitere koji nisu pripremili plan za izlazak.

Berlin smatra da je dogovor sa Londonom moguć bez ponovnog pregovaranja o sporazumu o Bregzitu predviđenom za 29. mart.

“Moramo da zaštitimo integritet tržišta Evropske unije. Jer znamo koliko su krhki odnosi Irske i Sjeverne Irske”, ističe Angela Merkel, kancelarka Njemačke.

Mnogi se plaše da bi kontrole na granici sa Irskom bile prijetnja mirovnom procesu kojim je ugovoren sporazum “Dobri petak” iz 1998. čime su okončane godine nasilja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.