Medojević: Vladine mjere liče na predlog doktora da se metastaza kancera liječi aspirinom i čajem

1

Piše: Nebojša Medojević

Mjere Vlade Crne Gore za ublažavanja posledica krize su NEADEKVATNE, NEDOVOLJNE, i NEĆE imati projektovani efekat. Istina je da ovako oslabljena država kao projekat neoliberalne i globalističke ideologije i NEMA na raspolaganju resurse niti instrumente ekonomske politike. U ovakvim krizama građanima je potrebna JAKA država sa elitom koja ima znanje i političku volju da reaguje SISTEMSKI, TRANSPARENTNO i POŠTENO.

Država koja nema svoju valutu, robne rezerve, ne utiče na formiranje cijena, nema mehanizme za regulaciju monopola, nema industriju ni proizvodnju, nema državnu banku, nema državni telekom, nema devizne rezerve, nema rezerve u zlatu, prispijeva 730 miliona evra duga na naplatu 2020, ima visoku koncentraciju vlasništva nad kapitalom u rukama porodice Đukanović, ekonomiju zasnovanu na pranju novca od šverca cigareta i pranja novca, sivu ekonomiju i sistemski utaju poreza i pljačke budžeta ( Klap – Vardar), NE MOŽE ni reagovati, niti zasititi narod.

Mobilni telefon
Ove mjere Vlade će samo negativno djelovati na budžetski deficit, porast duga, gašenje radnih mjesta, povećanje sive ekonomije, poreske evazije, povećanje poreskih dugova malih i srednjih preduzeća, povećanje ekstremnog siromaštva.

Imajući u vidu da je Crna Gora godinama privlačila izuzetno rizični kapital koji potiče iz globalnih kriminalnih i koruptivnih šema, za očekivati je povećani bijeg takvog kapitala iz zemlje što će ugroziti bilanse banaka i pojačati krizu kredita i likvidnosti.

Značajnije smanjenje prihoda od turističke sezone, dramatično će ugroziti javne finansije i ako privatni kreditori ne reprogramiraju svoja potraživanja od 730 miliona evra koja prispijevaju na naplatu ove godine, bankrot je realnost.

Slaba i ranjiva ekonomija zasnovana na turizmu, uslugama, uvozu i pranju novca od šverca cigareta i droge je IZUZETNO osjetljiva na EKSTERNE ŠOKOVE.

Rešenja, naravno postoje. Ali ih je nemoguće primijeniti efikasno u bolesnom sistemu. Nasi problemi su STRUKTURNI i zahtijevaju opsežne i korjenite PROMJENE!!!

Potrebno je istovremeno radikalno mijenjati bolesni sistem i održavati vitalne državne funkcije i opstanak naroda. Posebno malih preduzeća, zanatskih usluga, poljoprivrednih gazdinstava, ali i spašavati biološku supstancu naroda. Talas otpuštanja i izvršenja potraživanja će baciti na desetine hiljada ljudi u zonu ekstremnog siromaštva.

Mora se operisati pacijent “na živo” bez anestezije i istovremeno ga trenirati za nove izazove.

Nije lako, platiće se velika cijena, ali je MOGUĆE.

Ove mjere Vlade liče na predlog doktora da se metastaza kancera liječi Aspirinom i čajem.

Naša ekonomija je bila u ozbiljnim problemima i prije KORONE. Ova kriza ih je samo učinila VIDLJIVIM.

Zato su potrebne SISTEMSKE PROMJENE.

(Izvor: Fejsbuk stranica)

1 Comment
  1. Prof. H. Novi komentariše

    Pojasni Markovicu koji je nacin da banka prihvati moratorijum na otplatu kredita. Srbija i Hrvatska su bile transparentne i jasno obrazlozile uslove. Ovako ce biti kako se kome svidi da uradi. Zasto si toliko gord, pa ne pitas kolege iz regiona kakve mjere preduzimaju i koje su konsekvence po zaduzene moguce ukoliko zakon koji donesete ima rupa. Strane banke su gulikoze i sa njima treba samo ostro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.