Mladen Mikijelj

Medojević: Sudski savjet najvjerovatnije neće odmah raspisivati novi oglas za predsjednika Vrhovnog suda već će sačekati zakonske izmjene

0

On je saopštio da Sudski savjet u petak ima sjednicu na kojoj će usaglasiti stav da li da se odmah raspiše javni oglas ili da se sačekaju zakonske izmjene, koje bi olakšale prohodnost izbora najvažnije pozicije u sudskom sistemu.

Zamjenik predsjednika Sudskog savjeta Dražen Medojević kazao je „Vijestima“ da to tijelo najvjerovatnije neće odmah raspisivati novi oglas za predsjednika Vrhovnog suda već će sačekati izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

On je saopštio da Sudski savjet sjutra (petak 17. maj) ima sjednicu na kojoj će usaglasiti stav da li da se odmah raspiše javni oglas ili da se sačekaju zakonske izmjene, koje bi olakšale prohodnost izbora najvažnije pozicije u sudskom sistemu.

„Načelni naš stav je da se sačekaju izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama jer su u završnoj proceduri i očekuje se skorije usvajanje. Izmjene će, na osnovu dosadašnjih podataka, olakšati izbor predsjednika Vrhovnog suda jer je Nacrtom planirano da ima više kandidata koji će biti upućeni Sudskom savjetu, a biće potrebna i polovična podrška sudija na Opštoj sjednici Vrhovnog suda umjesto sadašnjih dvije trećine“, kazao je Medojević.

Konačni dogovor znaće se na sjednici Sudskog savjeta, na kojoj će se kroz tekuća pitanja, članovi savjeta baviti terminom raspisivanja novog javnog oglasa za predsjednika Vrhovnog suda.Na današnjoj Opštoj sjednici Vrhovnog suda nije utvrđen predlog kandidata za predsjednika krovne sudske instance. Vrhovni sud će o propalom postupku odmah obavijestiti Sudski savjet.

Sutkinja Vrhovnog suda Ana Vuković ali ni predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić nijesu dobili dvotrećinsku podršku od ukupnog broja sudija na Opštoj sjednici Vrhovnog suda.

„U radu Opšte sjednice učestvovalo je 17 sudija. Nakon tajnog glasanja, u kojem je učestvovalo 16 sudija, utvrđeno je da je bilo 11 važećih i pet nevažećih listića“, zvanično je saopštio Vrhovni sud.

Za sutkinju Anu Vuković, koja nije iskoristila pravo da glasa tokom tajnog postupka, glasalo je šest kolega, dok je Miodrag Pešić dobio podršku pet sudija Vrhovnog suda.

Time je propao i osmi pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda, koji nema šefa u punom mandatu od kraja 2020. godine, kada je funkciju napustila dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica.

U v.d. mandatu Vrhovnim sudom od septembra 2021. godine rukovodi Vesna Vučković.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.