Medojević: Sreten Radonjić zna sve o ubistvu Duška Jovanovića

0

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević je kazao u Skupštini da je direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić policajac i da zna da svake godine 25 odsto od šverca droge i cigareta ide za finansiranje Demokratske partije socijalista (DPS).

Istakao je da je korupcija u Crnoj Gori “instalirana” od predsjednika DPS-a i njegovog brata.

“Vi to kao policajac odlično znate. Šverc cigareta, šverc droge, goriva, kako je nastala Prva banka, kako se krade u Crnoj Gori, vi to odlično znate… Smijete li reći da je Duško Marković šef mojkovačkog klana, da je Zoran Lazović šef klana koji švercuje cigarete i drogu…?”, kazao je Medojević.

On je rekao da Radonjić zna kako je ubijen Duško Jovanović, kao i da zna sve “o ulozi Brana Mićunovića, Caneta Subotića”…

Ranije danas saopštio je da u Crnoj Gori godinama djeluje organizovana kriminalna grupa, koja se, pod zaštitom vrha režima, bavi finansijskim zloupotrebama, pranjem novca i utajom poreza.

On je rekao da su u DF-u, prateći javne nastupe insajdera Dejana Lakića i dobijajući sve fakture, došli do zaključka da postoji organizovana grupa kompanija, međusobno povezanih, koje imaju za cilj da prikazivanjem lažnih faktura izbjegnu, između ostalog, plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Mi u DF-u smo dobili jedan obiman materijal, oko 40-ak faktura, vezano za djelovanje jedne opasne organizovane kriminalne grupe. Crnogorska javnost, odnosno privrednici, godinama znaju da postoje kompanije koje služe za izvlačenje gotovine iz poslovanja preduzeća, kako bi se izbjeglo plaćanje uglavnom poreza na dobit”, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je poručio da postoje privilegovane grupe koje, uz podršku direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše, omogućavaju tim firmama da izbjegavaju plaćanje PDV-a, podižu gotovinu sa računa i nezakonito naplaćuju povraćaj PDV-a koji nikad nijesu platili.

“Sve ove fakture su uništene. Sve ove firme koje fakturišu lažne fakture se guraju u lažni stečaj. Međutim, po zakonu, ako firma ode u stečaj, PU je dužna da provjeri da li postoji dug prema državi. U ovom slučaju, PU ne provjerava da li su preduzeća dužna porez, nego ih pušta u stečaj gdje se te fakture uništavaju, a samim tim se uništava i trag ove finansijske prevare”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja ima svoje aktivne učesnike u vrhu PU, Privrednom sudu i Tužilaštvu, koje godinama zna za te aktivnosti, ali ne sprovodi istragu.

“Da li će državni tužilac pokrenuti bilo kakvi postupak, sumnjamo, jer ovo vodi do vrha režima”, naveo je Medojević.

On je rekao da u tom lancu postoji nekoliko firmi, koje su blokirane, ali i dalje posluju, odnosno šalju fakture na izmišljene usluge i robu koje se ne plaćaju.

“Ove fakture su slate firmi PS Gradnja, jednoj od kompanija koju kontroliše druga grupa crnogorskih građana, izvjesna braća Petričević”, kazao je Medojević.

Ta prva grupa firmi, kako je objasnio, fakturiše lažne fakture preduzećima koja kontrolišu braća Petričević.

“Na tim fakturama je PDV. Firme braće Petričević ne plaćaju te fakture, niti PDV, a kasnije se obrate PU tražeći povraćaj novca. To sve funkcioniše pod okriljem vladajućeg režima”, tvrdi Medojević.

On je rekao da su problem u tom lancu nastali zbog toga što je došlo do sukoba oko raspodjle provizija koja se kretala od dva do četiri odsto.

“Kada je došlo do sukoba, došlo je i do pokretanja nekih istraga ali i pojave insajdera, Lakića, koji danima zasipa javnost svojim objavama”, zaključio je Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.