Medojević: Siromaštvo opasnije od korone

2

Crna Gora se suočava sa eksplozijom siromaštva kao posledicom slabog “imuniteta” ekonomije i bolesne strukture privrede, tvrdi predsjednik PzP Nebojša Medojević.

“Privreda bez industrije i velikih preduzeća, proizvodnje i izvoza, sa velikim brojem malih firmi koje se bave uslugama i turizmom, bila je lak plijen ekstremnog šoka izazvanog pandemijom”, poručuje Medojević.

Prema njegovim riječima, poslodavci su vrlo brzo trošak krize prebacili na zaposlene, samnjivanjem plata i otkazima.

“Male kapilarne firme zavisne od uvoza i potrošnje stanovništa nijesu imale rezerve niti prostor za fleksibilno usklađivanje sa promjenama na tržištu. Očigledno da su nam za ekononski oporavak neophodne velike fabrike koje će koristiti naše resurse i proizvoditi za izvoz”, smatra Medojević.

Kako dodaje, potrebni su nam veliki razvojni projekti koji će stvarati novu vrijednost, zapošljavati naše ljude i proizvoditi.

“Zato je prvi zadatak priprema takvih investicionih projekata i privlačenje stranih investitora koji će otvarati fabrike i proizvoditi. Posebno je to važno za sjever Crne Gore koji krije ogromne razvojne potencijale”, ističe predsjednik PzP.

Napominje da razvojni projekti povezano sa dekrbonizacijom, zelenim energijama i klimatskim promjenama mogu biti početak nove ekonomije zasnovane na radu, tehnologiji i proizvodnji.

“Sad je vrijeme da se napravi hrabri zaokret. Pametne i hrabre akcije u ovoj oblasti mogu pokrenuti ekonomiju, ali i stvoriti resurse i instrumente za održivo refinasiranje ogromnog spoljnog duga. Umjesto pranja novca od droge i šverca i umrtvljavanja kapitala u nekretninama, potrebne su nam fabrike. Politiku rasprodaje nacionalnih resursa i eksloatacije i pljačke zemlje, treba zamijeniti politikom razvoja, ekonomske, institucionalne i moralne obnove”, napisao je Medojević na Facebook-u.

2 Comments
 1. Q komentariše

  Jebo vas Zdravko Krivokapic uniszi sve cega se dotakne a vi ga mazite.Ostajemo bez posla ,bez mogucnosti zarade ,mogucnosti egzistencije zbog ludjaka kojeg nam crkva uvali da nam zahvali za litije a vi ga sad drzite tu gdje je!

  4
  1
  1. Ratka komentariše

   Bravo Medojevicu!
   Svaka ti je na mjestu. Svaka fabrika je ugasena i ostala radna snaga bez poslova a hale su prazne za golubove dok se nekakvi strucnjaci hvale doktoratima i sposobnostima a nemaju pojma kako da upravo ozive ponovo industriju koja je vec u komunistickom sistemu bila dobro razradjena. Evo recimo fabriku Obod, Cetinje osnovao je Sinanovic i bila je jedna od najmodernijih fabrika koja je proizvodila aparate za domacinstvo. Sve je to funkcionisalo dok nije dosla vlast Mila Djukanovica koja svaku do jedne fabrike unistila i ostavila radnike na ulicu. Takve fabrike mogu biti u vlasnistvu Drzave i one bi stvarale veliki kapital i budzet bi se svakoruko punio i privreda Crne Gore ozivjela. Nebi ni naum palo da mladi ljudi napustaju zemlju kada bi imali standard za skroman zivot. Ko je posegao slicno pitanje u novoj Vladi u vezi toga? Niko. Mizijerno je slusati nekakva “prepucavanja” koja samo vode do podjele drustva radi sticanja svoje koristi i svojih fotelja. Ako premijer zagaovara pokretanje kljucnog problema u vezi kriminala i korupcije, jednostavno ostavka a ne kako se svakodnevno cuje nekakvo kukumakanje i tjesenje naroda da je veliki posao za kratko vrijeme od preuzimanja vlasti. To je samo izgovor jer je strah ili takav dogovor za koji ne zna ni javnost niti, sto je najbitnije parlamentarna vecina. Ja sam stara zena i ne zivim u CG od 1968. godine i muka me hvata kada citam clanke iz novina i gledam televiziju o desavanjima u nasoj prelijepoj Crnoj Gori. Svako moze da pogrijesi, ali kad citam razne komentare medju kojima ima i ozbiljnih, vidi se misljenje naroda. Premijeru su najvise usmjereni i narodu bi ispunio zelju da se povuce sa mjesta premijera i pusti mlade i iskusne ljude koji imaju volju i slposobnost za sve one sto permijer ne mozer ili nece.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.