Medojević: Samo Đukanović priziva veliku Srbiju, a ćuti na veliku Albaniju

0

Ideja velike Srbije je irelevatna tema u Crnoj Gori za sve sem Mila Đukanovića, koji je jedini “priziva”, rekao je Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) u emisiji Novi dan na N1 televiziji komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori čuva ideju velike Srbije.

On je rekao i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obrukao prema srpskom narodu u Crnoj Gori i izazvao mu probleme.

Medojević je rekao da je Sprska pravoslavna crkva 2006. godine, kada se o odlučivalo o nezavisnosti Crne Gore, bila neutralna pa da danas, 13 godina kasnije, niko u Crnoj Gori sem Đukanovića ne priziva veliku Srbiju.

“Da li je to njegovo resetovanje na fabrička podešavanja, jer se on za to zalagao devedesetih? Mislim da bi zajednička država dobila maanje od pet odsto glasova i u samoj Srbiji. To je potpuno irelevantna tema”, kazao je Medojević u Novom danu.

Dodaje da je mitropolitu Amfilohiju često zamjerao bliske odnose sa Đukanovićem jer se, kako kaže, stavljao na njegovu stranu.

“Mislim da je to čak i Aleksandar Vučić rekao”, kazao je Medojević.

Govoreći o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, predsjednik PzP je rekao da je cilj njegovog donošenja izazivanje sukoba i dodatna destabilizacija Crne Gore kako bi se Milo Đukanović potom predstavio kao faktor stabilnosti.

“Đukanović je krenuo na sve ili ništa da apsolutno eliminiše sve svoje neistomišljenike i apsolutno zavlada državom”, rekao je Medojević.

On kaže da je Crna Gora specifična država i zbog toga što je nekada bila teokratija i jer je državu napravila crkva.

“Stav je jednostavan za svakog političara koji kaže da je moderan i reformista – mora da poštuje Ustav, a Ustav kaže da je Crna Gora svjetovna država… Da li će Crnogorska pravoslavna crkva biti priznata je pitanje kanona, a naše je to da poštujemo. Ako želite sukob i krvoproliće rećićete kao Đukanović – ja ću napraviti autokefalnu crkvu. Ko si ti da to radiš, crkva je u Crnoj Gori starija od države”, napominje Medojević.

N1 navodi da je Medojević prošlog vikenda prisustvovao Trojčindanskom saboru u Podgorici sa kog je iznijet zajednički stav Mitropolije crnogorsko-primorske o predloženom zakonu o vjerskim zajednicama i poslat poziv da se taj predlog zakona povuče.

Medojević kaže da to nije u suprotnosti sa svjetovnim karakterom države i kao primjer navodi Njemačku gdje, kako kaže, skup partije CSU u Bavarskoj otvara sveštenik a ne političar.

Upitan da li spor oko predloženog zakona predstavlja spor oko religije, imovine ili politike, Medojević kaže da je odgovor – po malo od svega.

“Spor je oko politike jer ideju pokreće političar koji kaže da je ateista. Šta će njemu da otvara pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti. Iza toga je antireligiozna namjera, da se iskorijeni pravoslavlje i da se ostavi prostora za neke kabalističke orgnaizacije, koje su zabranjene, ali nesmetano djeluju. Cilj je da izazove sukobe u zemlji kako bi u Vašingtonu, sa kojim prvi put ima loše odnose, pokazao da je garant stabilnosti. Najlakše je napraviti krizu tako što ćete reći nekome da ćete mu oteti svetinje. I poslije sebe da predstavi kao nekog regionalnog zaštitnika stabilnosti”, objašnjava Medojević.

N1 navodi da je Medojević u jednom tvitu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića optužio da je namjestio državni udar u Crnoj Gori.

U emisiji Novi dan je rekao da nema dokaze za to u “krivično-pravnom smilsu”, ali da ima u političkom jer svi dokazi u ovom postupku dolaze iz Srbije.

“Svi dokazi su kreirani u Srbiji. Svi iskazi, ti ljudi koji su na prevaru dovedeni iz Beograda nisu imali nikakve kontakte sa Demokratskim frontom, mi smo taj skup otkazali pet dana ranije. Znate li da za tako tešku optužbu Agencija za nacionalnu bezbjednost nije dala nijedan dokaz. Ministarka odbrane je dan poslije izbora u sjedištu NATO na sjednici ministara odbrane zemalja NATO rekla da Ministarstvo odbrane i bezbjednosne službe nisu imale nijedan podatak da se u Crnoj Gori sprema državni udar”, kazao je Medojević.

Dodaje da se Vučić obrukao prema srpskom narodu u Crnoj Gori i izazvao mu probleme.

Upitan da prokomentariše prijateljski i odnos saradnje između njegovog koalicionog partnera Andrije Mandića i srpskog predsjednika, Medojević kaže da je jasno da lideri Srba u Crnoj Gori moraju imati institucionalne odnose sa predsjednikom Srbije, ma ko on bio.

“Izaziva određenu medijsku kontroverzu da u istom danu ja šetam sa opozicijom u Beogradu i pozdravljam se s ljudima, a da kolega Mandić isti dan unosi badnjak u Predsjedništvo Srbije. Privatno, oni su dobri prijatleji, pripadali su istim patriotskim snagama, kako vole da kažu”, kaže Medojević i objašnjava da se opozicija u Demokratskom frontu okupila oko istih ciljeva i predstavlja programsku, a ne izbornu koaliciju.

“Kada je predsjednik bio Tadić ja sam dolazio i bio priman u tu istu zgradu, dok je Mandić optuživao Tadića da je napravio promašaje u vezi sa ratnim zločinima i Hagom. Mi smo bliski saradnici, kao braća”, zaključio je Medojević gostujući u Novom danu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.