Medojević: Premijer Spajić u kontinuitetu ne izvršava svoje ustavne obaveze!

0

Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević ocijenio je da je nepoštovanje Ustava i slobodno tumačenje zakona u skladu sa svojim političkim i ličnim interesima je odavno veoma jasna karakteristika političkog karaktera Milojka Spajića.

„Nepoštovanje ustavnog principa podjele vlasti koji predstavlja jedan od ključnih mehanizama za uspostavljanje efikasne demokratije je već ušlo u zabrinjavajuću fazu. Odbijanje čitanja ekspozea, nedolaženje na premijerski sat i kontrolna saslušanja, preuzimanje nadležnosti Skupštine oko raspisivanja javnih zajmova samo su neki od najdrastičnijih primjera neustavnog ponašanja premijera“ – naglašava Medojević.

Po njegovom mišljenju, snaga i vitalnost neke demokratije mjeri se po snazi i efikasnosti kontrolnih mehanizama koji su i ustavom zagarantovani.

„Kontrolna funkcija Skupštine je nezamjenjiva, posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane gdje Vlada može da zloupotrebi ovlašćenja na štetu ljudskih prava i sloboda, kao i u oblastima javnih finansija i relokacije nacionalnih resursa, gdie Vlada motivisana ličnim interesima može donijeti odluke od nesagledivog štetnog uticaja na imovinu države ili bezbjednost građana, uključujući i ugrožavanje životne sredine i bezbjednosti i zdravlja građana“ ukazuje Medojević.

Prema njegovim riječima, da bi sistem “Checks & Balances” funkcionisao i sprječavao dominaciju privatnih ličnih ili grupnih interesa nad opštim, Vlada mora biti otvorena i transparenta, a kontrolni mehanizmi Skupštine u punom kapacitetu.

„Kao jedan od najboljih primjera takve prakse, ističem rad Odbora za odbranu i bezbjednost u periodu 2007-2020. gdje je na inicijativu opozicije realizovan veliki broj kontrolnih aktivnosti, a na moju inicijativu, prvi i jedini u regionu usvojili smo i poseban Zakon o parlamentarnoj istrazi u sektoru odbrane i bezbjednosti koji je omogućavao i pojedinačne kontrole člana Odbora, što sam ja maksimalno koristio“ – podsjeća Medojević i dodaje da je djelovanje Odbora za odbranu i bezbiednost i aktivnost opozicije bila široko prepoznata i isticana u svim međunarodnim forumima kao primjer dobre prakse i efikasna kontrole.

Lider Pokreta za promjene kaže i da sličan angažman imao i Odbor za ekonomiju i finansije kojim je predsjedavao Aleksandar Damjanović, gdje su kontrolne mehanizme u ovoj oblasti bili doveli na nivo Parlamenata članica EU.

„Nažalost, sadašnia praksa Vlade i nedopustivo tolerantan odnos rukovodstva Skupštine prema ovako neustavnom ponašanju Vlade, je dovela efikasnost kontrolnih mehanizama u Parlamentu na najnizi mogući nivo.

To otvara povopjan ambijent za neodgovornost Vlade i visoku korupciju, sa odlukama koje idu na štetu građana Crne Gore. To smo već vidjeli u primjeri nabavki trajekta, kupovine akcija Luke Bar, kupovine imovine Željezare od turskih vlasnika, kupovine aviona za „ToMontengero“, nelegalnih zaduženja, privilegovanih plaćanja iz budžeta, prodaje uglja iz Rudnika u Pljevljima preko posredničke firme… Netransparentnost i korupcija su direktna posledica slabih kontrolnih mehanizama.

To je, izgleda i bio plan Spajića. Ali zašto Parlament to toleriše je veliko pitanje. Prije svega za Predsjednika Parlamenta, ali i opoziciju koja bi morala biti aktivnija i cvršća u borbi za svoja Ustavna prava. Neka uče od DF kako smo to mi radili“ – poručuje Nebojša Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.