Medojević predlaže Vladi: Zabranite otkaze i plaćanje računa i kredita dok traje ovo vanredno stanje!

1

Imajući u vidu da se savremeni svijet prvi put susreo sa pandemijom ovih razmjera i da ne postoje medicinski standradi, procedure i potvrđene prakse i protokoli, LEKCIJE IZ ISKUSTVA DRUGIH su jedino sto nam je na raspolaganju, ocijenio je Nebojša Medojević, funkcioner DF-a.

Naravno, dodaje on, treba učiti od NAJBOLJIH i vidjeti šta su njihova ISKUSTVA:

1. Identifikacija, testiranje i rana izolacija rizičnih grupa stanovništa
– osobe starije od 65 godina
– hronični bolesnici

2. Identifikacija, rana izolacija i testiranje osoba koje su bile u zemljama žarištima epidemije i njihovih neposrednih kontakata, po povratki u Crnu Goru, u mjesecu feruaru i martu (osim za Kineze koje treba tretirati od januara)
– putnici sa ekskurzija za 8 mart i sl. po Italiji, Španiji, Francuskoj,
– putnike na letovima za žarista epidemije u Italiji   (Milano, Bolonja…)
– radnici na auto putu iz Kine, pokrajine Wuhan

– Putnike koji su u CG došli poslije 15.03. odmah na graničnim prelazima treba testirati i upućivati na kućnu izolaciju do dobijanja rezultata testa. One koji su inficirani koronom zadržati u kućnoj izolaciji ili posebno organizovanom karantinu, u zavisnosti od simptoma i razvoja bolesti.

– Sve pacijente sa uočljivim simptomima i pogoršanjem zdravlja, a posebno one iz ranjivijih kategorija ODMAH hospitalizovati i početi sa adekvatnom terapijom.

– Hitne ekonomske mjere moraju spriječiti ugrožovanje radnih mjesta i biološke supstance stanovništva. Zabraniti otkaze i ukinuti plaćanje anuiteta kredita  (i obračuna kamata) za pravna i fizička lica, računa za struju i plaćanja zakupnina stanova za fizička lica dok traje vanredno stanje. Uvesti obavezu isplate minimalne zarade za sve zaposlene u CG.

– Osloboditi plaćanja poreza i doprinosa sve poslodavce na isplatu zarada za zaposlene koji ne rade u toku vanrednog stanja

– Za najugroženije strukture stanovništa, a posebno one koji se nalaze u izolaciji, a nemaju dovoljno sredstava, izdati BONOVE za hranu i osnovna sredstva higijene i zaštite od širenja virusa (sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice)

– Ljekovi i druge terapije za liječenje virusa Korona treba da budu BESPLATNI

Cilj mjera je da se IDENTIFIKUJU zaraženi i da se oni izoluju i adekvatno liječe.

Idealne mjere zaštite bi bile da se SVI gradjani Crne Gore TESTIRAJU i da SVI gradjani budu TOTALNO IZOLOVANI od kontakata sa drugim osobama, i da NIKO ne radi, a da SVI primaju zarade i SVI plaćaju poreze- ŠTO JE NEMOGUĆE!!!

Iskustva najboljih govore da treba ciljano i efikasno uvoditi mjere prema onima koji su sa većim stepenom vjerovatnoće da mogu biti zaraženi. Najvažnije dvije mjere su TESTIRANJE i IZOLACIJA.

A iznad svega mora biti nasa humanost, empatija, solidarnost i medjusobno POVJERENJE

U ovakvim krizama društvena solidarnost i JEDINSTVO je NAJVAŽNIJE. Nakon epidemije, koja ce kad tad proći, ostaje bitka sa ekonomskom katastrofom koja slijedi. Sad je najvažnije sačuvati svaki ljudski život, radna mjesta, ali i ljudsko dostojanstvo i pokazati PUNU SOLIDARNOST sa inficiranim, bolesnim, starim, siromašnim, ali i sa medincinskim osobljem koje ovih dana izlaze svoje živote u borbi protiv ovog ZLA.

Svaka zloupotreba ovog vanrednog stanja u dnevno-političke ili profiterske svrhe mora biti osuđena od svih građana i adekvatno tretirana.

1 Comment
  1. Ljuta komentariše

    Otvorit ce presednik..nije beg cicija ako bude stani pani

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.