Medojević: Moramo poslati jasnu poruku da izbora 2020. godine neće biti bez dogovora sa opozicijom

0

“Ja sam na sastancima u SAD dobio jasna uvjeravanja da su fer i pošteni izbori u Crnoj Gori interes SAD i da će oni podržati opravdane i legitimne zahtjeve opozicije. Ista pozicija je EU, ali i najjače zemlje u EU, Njemačke. Opozicija bi morala biti jedinstvena i slati jasnu poruku da izbora 2020. godine neće biti bez dogovora sa opozicijom. Naš najveći problem su nejasne i konfuzne poruke dijela opozicije koje više interesuje izborni rezultat, nego fer uslovi. Što opozicija bude jedinstvenija i tvrđa u svojim stavovima i spremna na zajedničku akciju to će DPS biti više pod pritiskom EU i SAD. DPS neće ništa dati osim onoga što im mi otmemo. To su stari razbojnici, ocjenjuje Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene.

On dodaje da je tehnička vlada potrebna da bi opozicija obezbjedila konkretne poluge moći u cilju obezbjeđenja dogovorenih uslova oko održavanja fer i slobodnih izbora.

-Za čišćenje biračkih spiskova opozicija mora imati pod kontrolom čitav mehanizam otkrivanja fantom birača i njihovog brisanja iz biračkog spiska. Za onemogućavanje zloupotrebe službi bezbjednosti, državnih službi i fondova neophodno je uvesti poziciju u Vladi na nivou potredsjednika koji ima ovlašćenja da suspenduje svaku odluku državnih organa koja može uticati na volju birača i to bez blokada DPS. Za kontrolu službi bezbjednosti i sprečavanja finansiranja kampanje DPS od šverca droge i cigareta potrebna je pozicija sa posebnim ovlašćenjima. I naravno potrebni su hrabri i stručni ljudi iz opozicije jer se radi o rizičnom projektu, ističe Medojević.

Lider PZP-a smatra da postoji metod kako da se pritiska Vlada kako bi i DPS prihvatio uslove za prve slobodne izbore.

-DF je 2015 na djelu pokazao kako se vrši pritisak na Vladu. Imali smo samo jedan zahtjev a to su fer izbori. Imali smo jasan plan protesta koji su doveli do masovnih demonstracija i pada Vlade Đukanovića, koga je spasio Ranko Krivokapić i ostatak opozicije ulaskom u Vladu izbornog povjerenja bez jasnog plana šta tamo treba da se radi. I bez stručnih i hrabrih kadrova. Isti mehanizam koji se pokazao uspješan treba primjeniti i sad. Jedinstvo opozicije i jasan plan akcije je preduslov. Nažalost zbog svijih partijskih interesa u Kotoru SDP i Demokrate su razbili to jedinstvo, ocjenjuje Medojević.

Po njegovim riječima DF neće učestvovati na izborima ukoliko se ne formira tehnička vlada.

–DF je potpisao Sporazum sa narodom i mi se držimo date riječi. Nećemo izaći na izbore bez tehničke Vlade i dogovora oko uslova za fer izbore. Naravno , taj Sporazum je validan samo ako ga poštuju svi potpisnici. Vidimo da neke opozicione stranke više ne razmišljaju o borbi za fer izbore , već sastavljaju liste i spremaju se za kampanju. To je pogrešno. SDP i Demokrate su razbile teško postignuto jedinstvo opozicije. Jedinstvena opozicija sa jasnim planom konretnih akcija na terenu , ali i sa međunarodnim faktorom može da se izbori za fer izbore. Bojkot izbora je najsnažnije oružje, ali zahtjeva visok stepen jedinstva opozicije. DF je u cjelosti posvećen tom cilju, a 2015. smo uspjeli sami. Sad je potrebno snažno opoziciono jedinstvo. Ali ne samo na papiru već i u akciji, procjenjuje Medojević.

Lider PZP-a kaže da je teže organizovati uspješan bojkot izbora nego pobjedu na izborima.

-Zato odgovor opozicije mora da bude jasan i oštar. Štrajkbreheri moraju znati da će naići na otpor opozicije i da se raznim konretnim akcijama mora spriječiti održavanje izbora bez opozicije. Lično imam mnogo ideja o konkretnim akcijama, ali ne bih obavještavao ANB i DPS o tome, naglašava Medojević.

Po njegovim riječima DF je više posvećen obezbjeđenju jedinstvenog stava opozicije.

–Nažalost, pozicije Demokrata o tom pitanju su nerazumne i nanose opoziciji veliku štetu. Upravo su Demokrate i Ura predložile plan reformi izbornog zakonodavstva i dobili podršku EU za taj plan. I kad je DPS bio prinuđen da prihvati, Demokrate i URA su odustali od sopstvenog plana. To je nanijelo veliku štetu opoziciji u Briselu, koji smatraji da su ih Bečić i Abazović prevarili. Posebno je velika šteta jer ambasador Orav ima ogromno iskustvo iz sličnih procesa u Makedoniji gdje je bio ambasador EU i dao ključni doprinos. Ja sam na više sastanaka opozicije prenio stav EU oko fer izbora i da oni insistiraji na povratku u Odbor i da bi onda EU praktično bila na strani opozicije i podržala naše konkretne zahtjeve. Ovako su Bečić i Abazović napravili veliku konfuziju i mi smo sad ostali bez podrške EU. DPS to odgovara i sad smo u pat poziciji. Ideja Demokrata da bojkotuje svaki napor opozicije da se dođe do dogovora koju odgovaraju opoziciji , pa da onda uz pomoć svojih medija napadaju onaj dio opozicije koji ima ideje i predloge za demontiranje monopola DPS je veoma podmukla, nekoretna i neodgovorna, zaključuje Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.