Medojević: Haotično stanje u policiji rezultiralo „plavim gripom“ među službenicima

0

Lider Pokreta za promjene (PZP), Nebojša Medojević, rekao je da su ključni kadrovi u policiji stupili u neku vrstu spontanog, neformalnog štrajka, kao odgovor na haotično stanje u policiji, nedostatak jasnog političkog vođsta i jasne politike u borbi protiv korupcije, te organizovanog kriminala i osjećaja ugroženosti sopstvene bezbjednosti.

Medojević navodi da samo površno otaljavaju svoje poslove, ne dajući puni doprinos i angažman, što se najbolje može vidjeti na istragama povodom prokopavanja tunela ispod Višeg suda, i povodom terorističkog napada na Cetinju.

„Poznato je da se šanse za rješavanje ovakvih krivičnih djela rapidno smanjuju protokom vremena. Iskustva policije Njujorka kažu da poslije 48 sati od izvršenja ovakvih djela šanse za otkrivanje počinilaca opadaju za 50%. Teroristički napad eksplozivom na Cetinju, u sred bijela dana gdje su stradala dva lica, dva teško ranjena i ranjen i slučajni prolaznik je izveden 20.06. Prošlo je 11 dana, a ni traga ni glasa od Uprave policije. Vrlo je vjerovatno da su organizatori i počinioci već van države i da su unštili sve sredstva izvršenja. Naručioci su svakako van države. Profesionalno izveden teroristički napad podrazumijeva da fizičkih tragova nema na licu mjesta, a ne znamo da li se sa okolnih kamera mogu vidjeti neki korisni detalji za istragu“ – kaže Medojević.

Podsjeća i da direktor policije, koji je sa lica mjesta na dan napada slao političke poruke i pričao o crvenim linijama, danima ćuti o rezultatima istrage.

„Po svemu sudeći, tihi štrajk ili kako se to u policiji Njujorka naziva “plavi grip – blue flu” pokazuje efekte u slabljenju kapaciteta i efikasnosti policije na otkrivanju teških krivičnih djela povezanih sa organizovanim kriminalom.

Ovo stanje dodatno ohrabruje kriminalce na vršenje krivičnih djela, jer više ne osjećaju opasnost od policije da će biti otkriveni“ – upozorava Nebojša Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.