Medojević: Aerodrome namještaju Canetu Subotiću!

0

Zbog sumnje da se radi o korupcionim poslovima, dokumentacija vezana za Aerodrome Crne Gore biće predata Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.
To je juče najavio lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je istakao da je spornu dokumentaciju dobio od zaposlenih u tom preduzeću.
Radnici su, po njegovim riječima, zabrinuti zbog odluka Vlade i izvršnog direktora Danila Orlandića, kojom se organizacija posla izgradnje putničkih terminala povjerila UNDP-u i unaprijed platio kompletan iznos od pet miliona evra.
Po riječima Medojevića, ugovoreni projekat otvara niz pravnih, stručnih i političkih pitanja. Istakao je i da ukoliko izgradnja terminala bude završena kako je planirano, postoji velika vjerovatnoća, da ti objekti budu srušeni kada dođe koncesionar, kako bi napravio ozbiljan projekat.
Troše pare prije nego što daju koncesiju
– Čini se da je neko u Aerodromima odlučio da potroši novac koji imaju na računu prije nego kompaniju daju na koncesiju nekome. Prema mojim saznanjima, koncesije će dobiti ista firma kao i za beogradski aerodrom. Radi se o francuskoj kompaniji, a ja uvijek kada se radi o aranžmanima firmi iz te zemlje i države, sumnjam na vezu Stanka Subotića Caneta, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Ako se ispostavi da sam u pravu, to će biti paket aerodroma u Podgorici, Beogradu i Nišu – kazao je Medojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Istakao je da je plan da se prije toga isprazne računi Aerodroma, te da se nakon toga kompanija, kako je kazao, predstavi kao ekstremno profitabilna, koju će dati nekoj firmi iz Francuske, iza koje stoje privatni interesi ljudi iz vrha vlasti.
On je naveo i da je za izgradnju putničkih terminala na aerodromima u Podgorici i Tivtu u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija, Vlada početkom marta dala saglasnost, a da je puni iznos već prebačen u NJujork UNDP -u. Podsjetio je i da je Vlada tri godine ranije potpisala ugovor o realizaciji projekta modernizacije i proširenja aerodroma Tivat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Tada je za projekat bila angažovana ekspertska grupa iz Londona, konsultantska firma Stiv Dejvis. Realizacija projekta stopirana je zbog prepreka koje Vlada, kako je kazao, nije mogla ili nije htjela da riješi. Po riječima Medojevića, eksperti su utvrdili da je za optimalnu valorizaciju aerodroma neophodno rješavanje imovinsko pravnih odnosa na aerodromu u Tivtu, izmještanje lokalnog puta Tivat – Ostrvo Cvijeća i magistralnog puta Tivat – Budva. Najvažniji problem za angažovanu kompaniju, koji Vlada nije riješila je, ističe on, utvrđivanje dužničko povjerilačkog odnosa preduzeća Aerodromi i Montenegro Erlajnza. Kako je kazao, Vlada je iste godine zamrznula projekat koje finansirala Evropska banka, jer nije imala političke volje da riješi navedene probleme.
– Umjesto da sami organizuju tender, Aerodromi uplaćuju milione UNDP -u, za koju oni uzimaju proviziju od tri do šest odsto. Pritom, UNDP nikada ranije nije radio slične projekte, niti se ikada bavio tenderima i izborom ponuđača. U ovom slučaju izbjeglo se nacionalno zakonodavstvo, a država će uz to u ovom poslu biti zakinuta za adekvatne poreze – kazao je Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.