Međunarodni dan pice: Ovo su zanimljivosti o popularnom specijalitetu

0

Međunarodni dan pizze obilježava se 9. februara, u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta.

Pizza je vrsta jela koje potiče iz italijanske kuhinje (posebno iz napolitanske regije), a koja se sastoji od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog umakom od paradajza, na koje se zatim stavljaju razni dodaci, prije svega sir (izvorno mozzarella), a zatim se peče u hlebnoj peći. Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljenja.

Pizza nije nastala u Italiji, kako većina ljudi vjerovatno misli. Ovu širom svijeta popularnu i omiljenu „pitu“ izmislili su Grci ili Feničani u vrijeme kada su usavršili tajne miješanja brašna sa vodom.

Prvobitna pizza bila je u stvari hljeb ili pogača koja se pekla ispod užarenog kamena, a premazivali su je uljem sa dodatkom biljnih začina.

Danas ima toliko ljubitelja pizze širom svijeta, pa samim tim i više dana posvećenih pici.

Nacionalni dan pizze u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama je 9. februara, ali postoje i praznici kao što su Nacionalni dan picerije, Nacionalni dan pizze peperoni, Međunarodni dan piva i pizze, Nacionalni dan pizze sa kobasicama, a za Svjetski dan pizze izabran je 17. januar jer tog dana Katolička crkva slavi Svetog Antonija Abatea, zaštitnika životinja i pekara, pa i pica majstora. Taj dan se obilježava od 2017, koja je bila zaista posebna godina za pizzu – tada je ovaj specijalitet dobio zvaničnu titulu svjetske baštine od Uneskovog Komiteta za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Italijani su je Unesku predložili kako bi naglasili značaj „umjetnosti napolitanskih pizza majstora“.

Italijani su napravili i najdužu pizzu na svijetu 2015. Zamislite pizzu dugu skoro 1.800 metara i tešku oko pet tona, a pravilo ju je 300 ljudi.

Ta ogromna pizza bi u Sjedinjenim Državama vrlo brzo nestala, jer tamo se svake sekunde pojede oko 350 parčeta pizze.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.