Medijski “dobročinitelji”: Donatori svoju „humanost“ obilato medijski promovišu kad im vrijeme nije!

0

Danima nas mediji zasipaju informacijama, dokumentovanim fotografijama, tekstovima i prilozima u udarnim terminima o donacijama sportista i nekih poslanika vlasti vezano za koronavirus. Ponovilo se pravilo koje je postalo uočljivo prilikom svake neprigodne prilike, da donatori svoju „humanost“, obilato medijski promovišu.

Umjesto da u tišini doniraju, kao što to neki rade, istaknuti partijski jurišnici iz vladajuće strukture, čak i poslanici, smiješe nam se sa naslovnih strana portala, kako su donirali hiljadu, dvije, pet ili desetine hiljada evra.

Koliko god svi imamo koristi od pomenutih donacija, nesumnjivo je da se njihov nezavidni status itekako medijski „rabi“, kako bi se u prvi plan stavio i promovisao – sam „dobročinitelj“.

Tako „dobročinitelji“ dobiju medijsko reklamiranje i to kad mu vrijeme nije. O donacijama se zvoni na sva zvona, i kupuje imidž društveno odgovorne i humane organizacije, pojedinca ili kompanije.

Kamo lijepe sreće da su ovi što se utrkuju danas, a koji su dio vlasti decenijama, donirali sve ovo mnogo ranije. Ili pokrenuli neku akciju za pomoć našem zdravstvenom sistemu. Ne danas, ne juče, nego prije godinu, dvije ili tri. I da li je baš neophodno na sva medijska zvona predstavljati takva dobročinstva tako što će se te informacije naći na udarnim mjestima.

Tako nekako, zahvaljujući ovakvom pristupu, u drugi plan padaju baš oni, koji treba da su u prvom planu. Džaba respiratori i donacije, ako nemamo požrtvovane medicinske radnike. Tek ovakve krizne situacije u prvi plan izbace običnog čovjeka. Ljekara i medicinsku sestru. Ali neki se trude da u prvi plan uguraju nekog poslanika vladajuće partije ili kandidata za odbornika te iste partije, bez obzira dal je sportista ili nešto drugo.

Umjesto da je poslanik vladajuće partije koji je, zamislite, donirao hiljadu evra, predlagao određena unapređenja zdravstvenog stanja unazad četiri godine koliko je poslanik, sad se sjetio da se samoreklamira donacijom. Lična i partijska promocija kad joj nije ni vrijeme ni mjesto. Okanite se jeftinih, marketinških trikova. Narod zna, narod vidi i narod pamti.

Zato budimo prije svega ljudi. Okanite se senzacionalizma, ne bitno je ko je donirao, važno je da smo ljudi. Oni koji žele da pomognu, ako im nije do samoreklamerstva, neka doniraju u tišini. Tako je najpoštenije, sve drugo je samoreklamiranje kojem nije ni vrijeme ni mjesto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.