Medijske spekulacije: Što nam NATO nije dovezao respiratore kad nas vole ili je najvažnije optužiti Srbiju!

5

Od jutros traje histerija među režimskim medijima o tome kako je Srbija navodno zaplijenila tri respiratora koje je Crna Gora naručila od predstavnika švedskog proizvođača.

Iako je poznato da je Srbija prije više od nedelju dana zatvorila granicu, kao i ostale zemlje okruženja, onda ovi medijski natpisi imaju itekako političku pozadinu da se Srbija optuži što respiratori nijesu stigli u Podgoricu.

Crna Gora je članica NATO-a, ministrima su puna usta tog vojnog saveza, pa se nameće logično pitanje. Zašto NATO nije prebacio tri respiratora u Podgoricu? Ako smo punopravna članica tog saveza, kako nas ubeđuju ljudi na vlasti već godinama, onda ništa logičnije i prirodi je nego da taj savez za svoju članicu organizuje da se prevezu respiratori. Ne samo ova tri, nego da nam NATO donira još neki. To je za njih lako izvodljivo, samo ako hoće, ali je pitanje hoće li i da li nas uopšte i tretiraju ozbiljno. Ali NATO, kao NATO, ne zanimamo mi njih očigledno, osim kad treba da im poslužimo za neki njihov cilj i projekat.

Prije svega roba nije plaćena avansno, jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja.

Roba nije ni dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobaljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu – Srbiji, a dva u Zagrebu-Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group – Beograd – Srbija i nalazili su se na carinskom lageru.

Nakon potvrđene naružbe od Getingea, prevoznici su došli za robu, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenim institucijama u CG, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je  predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji.

Neumjesno je danas napadati bilo koga, olako optuživati druge. A naročito prve susjede, koji su nam toliko puta pomogli, pa čak i nedavno, kada su dozvolili da u Crnu Goru uđe brašno, iako to nijesu morali da urade.

Olako mi zaboravljamo, a još lakše optužujemo, a sad nije vrijeme za to.

Odavno se u medijima piše i priča o opasnosti koronavirusa. Zašto se čekalo sa nabavkom najvažnijih medicinskih aparata u borbi protiv ovog virusa. Zbog čega se nije ubrzala njegova nabavka, nego da moramo danas da čitamo i slušamo medijsko prepucavanje kako je opet Srbija kriva.

Zbog čega nabavka, ako već NATO neće da pomogne, a očito je da ih ne zanimamo u ovim teškim momentima, nije išla preko Hrvatske, koja je takođe članica NATO-a. Logičan je odgovor, i Hrvatska je zatvorila svoju granicu, i oni bi postupili isto kao o Srbija, ali izgleda da je ovdje samo moderno optužiti Srbiju, pa čak i u ovim teškim vremenima po čovječanstvo.

Nije vrijeme za teške riječi i skupljanje političkih poena i razne zađevice. Vrijeme je za slogu i solidarnost, a ne da nam se unosi dodatna zabuna i crtaju neprijatelji.

 

 

5 Comments
 1. Max komentariše

  A kako nas vi ubjedjujete da smo mi jedan isti narod ,I braca I sto sve ne ,pa kako onda jedan papir moze da zaustavi u ovakvoj situaciji respiratore,jasno je kao dan ,nikad vise 1918

  3
  27
  1. Yox komentariše

   Duzni ste veliko izvinjenje,ali ne vi niste za to sposobni u svojoj bijedi morala.

   15
 2. Yox komentariše

  Hoce li Katnic traziti hapsenje Cirgica i sovinista koji su u ovom sirenju lazi ,mrznje i panike ucestvovali ili su i oni clanovi tog drustva jadnika i bolesnika?

  16
 3. Kafanski filozof komentariše

  Narode ne ljutite se.
  Raspiratori nisu bili namenjeni za narod , inace o tome ne bi ni culi.
  Bili su namenjeni za Mila i njegovoj vlasteli.
  Zato je velika panika!
  Prvo alfa ljudi, pa tek onda taj odrpani narod.
  Zar vam to nije poznato?
  U evropskoj i gradjanskoj Crnoj Gori to vec 30 godina funkcionise.

 4. Cecilija Gufur komentariše

  EMax :Montenegrino, kako moze jedan papir da zaustavi protok iznedju bratskog naroda? Tako, sto je bratski narod, ovaj dio kojem pripadas, izglasao da CG bude odvojena i samostalna drzava, prema tome, tako treba i da se ponasa. (E Viva!) To ti je kad ti se dijete odvoji i osamostali , treba li da mu nosis svaki dan rucak i ostalo i da mu ti pospremas taj stan i llacas racune? Naravno da ne, jer se osamostalio jer je zakljucio d to moze. Ne moze kad mu idgovara bit samostalan a kad mu to odgovara bit zavistan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.