Mediji: SAD uvode nove sankcije Rusiji

0

Sjedinjene Američke Države će protjerati deset ruskih diplomata i uvesti sankcije protiv 12 državljana Rusije i 20 ruskih organizacija zbog navodnog miješanja Moskve u izbore i sajber napade preko „Solar vindsa“, piše agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Kako navode sagovornici agencije, Vašington bi mogao da objavi o ovim mjerama već danas. Izvori kažu da su među državljanima Rusije, kojima SAD namjeravaju da uvedu sankcije, diplomate i pripadnici obavještajnih službi.

A list „Njujork tajms“, pozivajući se na svoje izvore, piše da će nove američke sankcije Moskvi biti usmjerene na državni dug Rusije.

U decembru je objavljeno da je izvršen veliki sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbjednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije, među kojima su Ministarstvo pravde i Stejt department i više od 400 velikih kompanija. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber napada najvećih po razmjerama i šteti nanijetoj američkoj javnom sektoru.

Američke obavještajne agencije smatraju da je napad bio pokušaj pribavljanja obavještajnih podataka i optužuju Rusiju za umiješanost u njega. Međutim, Sjedinjene Američke Države su naknadno priznale da organizatori napada nisu dobili pristup osetljivim informacijama.

Kako je naveo savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan, Bijela kuća je spremna da kao odgovor na ovaj napad upotrebi različite metode: ne samo sankcije, već i „vidljiva i nevidljiva“ sredstva. A list „Njujork tajms“ pisao je da Sjedinjene Američke Države planiraju da izvrše „prikrivene kontranapade“ na ruske sisteme za koje će znati rusko rukovodstvo, obavještajne službe i vojska, ali ne i spoljni svijet.

Sa svoje strane, američki predsjednik Džo Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“ obećao da će ruski lider Vladimir Putin „platiti za miješanje“ u izbore.

Moskva je više puta demantovala optužbe za umiješanost u sajber napade. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da za njih nema dokaza, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio da Rusija nikada nije bila umiješana u sajber zločine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.