Mediji: Američki senatori odobravaju ideju sastanka Putina i Bajdena

0

Američki senatori iz obije partije izjavili su za portal „Aksios“ da generalno odobravaju ideju o sastanku između američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, pri čemu se kongresmeni protive resetovanju odnosa između Vašingtona i Moskve.

Portal napominje da je „veoma vjerovatno“ da će se sastanak dvojice lidera održati nakon samita G7 koji je planiran za jun. Bajdenu će putovanje na samit G7 u Veliku Britaniju biti prva posjeta inostranstvu od dolaska na vlast.

Republikanski senator Marko Rubio smatra da se sastanak Putina i Bajdena „mora održati“.

„Bez obzira na zabrinutost koju imamo zbog Putina, on ima nuklearno oružje. Samo to već znači da moramo nekako da sarađujemo sa njim“, istakao je Rubio.

Drugi republikanski senator Ričard Ber ne vidi negativne strane u sastanku. A kongresmen Ben Kardin sastanak Putina i Bajdena smatra „dobrom idejom“, s obzirom da su na dnevnom redu Ukrajina i sajber napadi.

Međutim, niz drugih senatora ne slaže se s njima.

Republikanac Džim Riš smatra da se već zna kako će teći dijalog dvojice predsjednika. Prema njegovim riječima, američki predsjednik treba prije sastanka sa Putinom da uvede sankcije kako bi blokirao projekat „Sjeverni tok 2“. Sa Rišom se slaže i senator Ted Kruz.

Portal navodi da izgradnja ovog gasovoda, kao i hapšenje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog povećavaju hitnost i nepredvidivost samita dvojice lidera.

Predsjedavajući Odbora za spoljne odnose američkog Senata Robert Menendez rekao je da vjeruje da će Bajden efikasno održati sastanak, mada ne gaji velike nade.

Ranije je Bajden u telefonskom razgovoru sa Putinom predložio da održe lični sastanak u trećoj zemlji. Američki državni sekretar Entoni Blinken objasnio je da je Bajden predložio Putinu da se sastanu narednih nedelja. Blinken je u srijedu izjavio da ne zna da li je Putin prihvatio Bajdenov poziv na samit, ali da se poziv razmatra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.