MCP: Vlada tendenciozno informisala građane, VK nije u cjelosti usvojila Prijedlog zakona

0

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, u jučerašnjoj izjavi je samo ukazao da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada juče saopštila, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

”Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome, na svoj način i iz svojih interesa, tumače jučerašnju izjavu protojereja-stavrofora Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, ukazujemo da je u izjavi samo ukazano da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada juče saopštila u 16.35 časova, tj. nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije. Sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Prijedloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe Predloga zakona, a što nije tačno. Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti. Istinitost riječi o. Velibora Džomića je već danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Predlog zakona. To je bio jedini cilj jučerašnjeg reagovanja”, kazali su iz MCP.

Dodaju da ”upravo odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta.”

”Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika.Aktivnosti Mitropolije i drugih eparhija naše Crkve u Crnoj Gori će, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada neosnovano karakteriše kao ”agresivnu populističku kampanju”. Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine”, zaključeno je u saopštenju MCP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.